Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Čudesna Hrvatica rano ostala bez oca, otišla u samostan, došla na krov svijeta, a sada ima velik dug

Autor: Dnevno.hr/K.I.

Hrvatska boksačica Ivana Habazin sinoć je u Zagrebu u KC Dražen Petrović postala po treći put svjetska prvakinja. Jednoglasnom odlukom sudaca savladala je Mađaricu Kingu Magyar u meču za pojas prema WBC verziji i privremeni pojas prema WBA verziji u velter kategoriji.

Habazin (23-5) je u meč protiv sedam godina mlađe suparnice ušla s imperativom pobjede. Naime, uoči borbe je najavila da će joj u slučaju poraza ovo biti zadnji meč u karijeri.

Uvijek bi bilo slatko nakon svega što sam prošla u ovih pet mjeseci, ljudi ni ne znaju koliko je to je**no teško. Ispričavam se, ali umirala sam. Nisam u životu imala veću tremu ni strah, veći pritisak. Da nije bilo pobjede, to bi bio moj kraj. Treba to organizirati. Koliko para dugujem, meč u Zaboku, meč sad. Dugujem 80.000 eura, ali vjerujem da će se isplatiti, za to možeš kupiti stan. Uzela sam rizik i išla po ove titule”, izjavila je Habazin nakon meča.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kao dijete ostala bez oca

A trebala se zapravo Habazin boriti protiv protiv Amerikanke Jessice McCaskill, za ulog od čak četiri pojasa (WBC, WBA, IBO i The Ring), ali je ona odlučila prihvatiti borbu protiv Lauren Price zbog boljih financijskih uvjeta, pa je tako Hrvatica završila u ringu s Mađaricom.

A danas 34-godišnja Ivana Habazin imala je težak život od malih nogu. Njen otac nastradao je u prometnoj nesreći, na motociklu dok još nije imala niti godinu dana, što joj je uvelike otežalo djetinjstvo i otežalo mami Đurđici.

“Baš poput tri godine mlađeg brata Stjepana, Ivana je bila hiperaktivna curica, vrlo živo dijete, često u centru pažnje. Puno ju je toga zanimalo, kao što ju zanima i sada pa iza sebe ima tri upisana fakulteta, teologiju, pravo i diplomaciju. Zbog određenih poteškoća sa zdravljem jedno vrijeme bilo joj je preporučeno mirovanje, no ona to nije činila ni doma ni u školi. Zabraniti joj sat tjelesnog bilo je kao da joj branite život”, otkrila je mama Đurđica svojevremeno za Večernji list.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zamjenska majka

Iako joj je kćerka bila hiperaktivna, kaže kako nije ni u snu očekivala da će Ivana krenuti u boksačke vode. “Jedno su mi vrijeme prešućivali da se ona počela baviti boksom, a onda su mi nakon nekoliko mjeseci ipak rekli. Mnogi moji prijatelji time uopće nisu bili iznenađeni i njih je više iznenadilo kada je Ivana otišla u samostan.”
A posebnu ulogu u životu hrvatske boksačice ima Danijela Ratković, Ivanina zamjenska mama i gospođa koja ju je prigrlila kao vlastito dijete. “Od prvog mi se dana Ivana činila posebnom, došla je iz samostana i bila je posve drugačija od svojih vršnjaka. Imala je nešto posebno što je kod mene izazvalo jake emocije, a kako sam ja oduvijek htjela imati troje djece, a suprug i ja smo imali samo dvoje, odmah sam je prigrlila. Znala sam da je imala mukotrpan život i zavoljela sam je na prvu pa sam rekla da je moj dom i njen dom”, rekla je Danijela Ratković za Večernji list.

Koliko vole Ivanu dokazuje činjenica da je obitelj Ratković dizala kredit kako bi financirali Ivaninu karijeru. “Morali smo šutjeti o tome da nam ne kažu da smo ludi, no Ivanine pripreme su koštale pa smo digli i kredit. Premda nismo imali nikakvih jamstava da će Ivana sportski uspjeti, ja sam toliko vjerovala u nju da se nisam bojala da mi to nećemo uspjeti vratiti”, dodaje gospođa Ratković koja je inače u odličnim odnosima s njezinom biološkom majkom.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Filmska životna priča

Životna priča Ivane Habazin mogla bi bez sumnje biti i sjajan predložak za filmski scenarij. U jednom ranijem razgovoru za bitno.net prisjetila se odluke o odlasku u samostan i zašto se ispovijeda prije svakog meča.
Na odlazak u samostan odlučila se nakon smrti djeda Ivana kada je imala 13 godina. Bila je u velikoj tuzi koja joj se činila manja kada je sjedila ispod križa. Na duhovnim vježbama se počela zanimati za duhovno zvanje, a u osmom razredu osnovne škole kući se vratila s definitivnom odlukom da ide u samostan u kojem je provela četiri godine.

“Izlazak iz samostana je bio najstresniji događaj u mojem životu“, prisjeća se. Vratila se potom u Zlatar i sljedećih pola godine provela u kući. Nikako se nije mogla naviknuti na život u svijetu, odnosno izvan samostana. “Sve što je mojim vršnjacima bilo normalno, meni je bilo odbojno. Oni su izlazili i cugali, a mene to nije nimalo privlačilo.”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Upisala tri fakulteta

A nakon izlaska iz samostana Ivana je upisala Katolički bogoslovni fakultet, jedan od tri ukupno koja je upisala. Preostala dva su Pravni fakultet i specijalistički studij na zagrebačkoj Visokoj školi diplomacije i međunarodnih odnosa.

Na drugoj godini Katoličko bogoslovnog fakulteta, ponovno je gledala film Rocky i pomislila ‘kako bi baš bilo zgodno baviti se boksom’. A kako na samim počecima nije imala sponzora morala je spavati ponekad u sportskoj dvorani. Naposlijetku ju je pod svoje okrilje primila ranije spomenuta obitelj Ratković i zahvaljujući njima, ali i treneru Vladi Božiću Ivana je polako napredovala i danas stigla do svjetskog trona.

Rastužio je baš cijelu Hrvatsku, a onda bez pardona podigao glas protiv predsjednika

Autor:Dnevno.hr/K.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.