Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

ČOVJEK KOJI JE RASKRINKAO ŠIRIĆA! Prokazao korumpiranog suca, oni mu uništili život i karijeru

Autor:

Čini se da to jednostavno tako funkcionira u Lijepo našoj

Sama po sebi to ne bi trebala biti posebna vijest, vijest o uhićenju nogometnog suca Željka Širića, pravomoćno osuđenog zbog uzimanja novca za pošteno suđenje od „šaptača„, bivšeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša. Čovjek je prekršio zakon, protiv njega se vodio sudski postupak, dokazi su bili očigledni i osuđen je na četiri godine zatvora. No, kako ipak živimo u društvu gdje apsurdi nadvladavaju redovite procedure tako je i osuđenik uporno izbjegavao odlazak na odsluženje zatvorske kazne, nizale su se potvrde o bolestima, živio je uobičajeni život na slobodi sve dok nije regirala – javnost.

Ismijvanje takvog stanja punilo je medijske stupce i zacijelo je netko primjetio kako je šteta koja se stvara na slici pravosuđa isuviše velika i konačno je uslijedila reakcija. Širić je priveden na svojoj vikend kući.

Naposljetku, sve to izgleda prihvatljivo i pošteno, sud osudio, čovjek ide u zatvor. No, svi su u ovoj priči zaboravili onoga koji je pomogao u raskrinkavanju nečasnih radnji, kršenju zakona. Bivši predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš koji je sam prijavio Širića policiji i spremno se ponudio da ozvučen bude svjedok u cijelom slučaju danas je na margini društvenih zbivanja.

On je jednostavno za hrvatski nogomet prekrižen, njegovo djelo u ispravljanju nepravdi i nepoštenja u sudačkoj organizaciji nitko nije na pravilan način, ma ni na verbalan barem zbog pristojnosti, verificirao. Sve je ostalo na onoj od Zdravka Mamića koji je Malešovu pojavu u nogometu ocijenio rečenicom – ”Nitko ne voli drukere”!

Kako bilo, Malešov trud u raskrinkavanju zloupotreba u našem nogometu nije ocijenjen ni pravilno, ni prema zaslugama, zapravo je Maleš sam žrtvovao svoj položaj i komotan život, odstupio s dužnosti predsjednika Hajduka, dobio čak i policijsku zaštitu, on i cijela njegova obitelj. Kako li se tek osjećao dok je Širić izbjegavao odsluženje kazne? Sad je dobio barem djelimičnu satisfakciju, no kako će sam sebi objasniti zašto je izgubio svoje mjesto u nogometu, društvu, životu?

U svemu ovome ipak ne treba biti preoštar i udarati samo po nogometu. Cijelo naše društvo prečesto je obilježeno nepravdom, bezakonjem, te ne vrednuje one koji se pošto-poto bore protiv nečasnih radnji. ”Ne bi se štel mešat” postao je model preživljavanja, kakvog-takvog, što je tragično. Maleš se umiješao i izgubio svoje mjesto u društvu. Dobro da on nije završio na koncu konca u zatvoru…

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.