fbpx
Photo: Borna Filic/PIXSELL

ČERVAR PROGOVORIO O VRUĆOJ TEMI: ‘Društvo nam je netolerantno! Neka mi to netko stručno objasni’

Autor: Matija Majdak

Lino Červar vratio se po četvrti put u PPD Zagreb! Ovog puta u malo drugačijom ulozi, kao savjetnik za sportska pitanja na svim razinama.

“Cijeli život sam unutra, dugo sam bio trener Zagreba i znam situaciju. Sada sam u malo široj ulozi. Situacija koronavirusa je najviše pogodila dvoranske sportove rukomet i košarku. Danas je egzistencijalno pitanje održati klubove, Zagreb je perjanica svih naših klubova jer je klub s velikom prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”, započeo je Červar, prenosi Sportnet, pa nastavio:

“Mi smo mala zemlja i Zagreb je zvijezda vodilja, vrlo je važan ne samo za reprezentaciju već je godinama odgajao mnoge igrače i za druge klubove u Hrvatskoj. Mnogi igrači koji su ovdje izrasli igraju u tim klubovima. Zagreb ima sve kategorije, radi se od dječaka do seniora. Prošle godine pratio sam uživo sva državna natjecanja mladih dobnih skupina i samo je Zagreb igrao sa svim kategorijama. Problem je da imamo prekasno izrastanje mladih igrača u seniore, možemo puno više napraviti, gledati kako ih što prije osposobiti da nose klubove. Moramo se kao savez boriti da uz Zagreb i Nexe još više klubova bude bitno pa da oživimo Metković, Split, Osijek, Rijeku.”

“Hvala Bogu imamo sada i Nexe u Europskoj ligi, ali Zagreb je svakako najveći izazov za naše mlade igrače. Probat ću svojim utjecajem prenositi svoje iskustvo. I danas sam gladan pobjeda, želim ulagati u sebe, volim kreativnost. Potrudit ćemo se da Zagreb bude još bolji, da se već sutra vidi prva pobjeda i da se i dalje ide prema pobjedama, a ne porazima.”

Červar nudi rješenja kako bi se trebalo objasniti zašto treba iz proračuna više davati u sport.

“Mislim da nedovoljno kvalitetno artikuliramo zahtjeve prema sportu i zašto bi se trebalo davati više iz proračuna u sport. Napisao sam si 23 razloga za davanje novca u sport, a to nije samo pretilost i vježbanje, kurikulum rukometa je bio mnogo prije, uvijek smo tražili da igrač ne uči napamet nego da razumije. Uvijek smo tražili od vrhunskog igrača da to razumije jer jedino tako može pamtiti, uvijek smo tražili brzinu odluke i razmišljanja. Nitko ne traži povećanje broja sati tjelesnog odgoja, a kroz to se isto razvija mozak. Argumenti su bitni i bez razvoja sporta nastaje kriza nacije. Ne slažem se s načinom artikulacije i argumentima, smatram da ima mnogo važnijih argumenata s kojima se ne može manipulirati.”

Za kraj je Červar usporedio kulturu i sport.

“Zašto je otprilike 1:4 odnos nas i kulture, nemam ništa protiv kulture, ali zašto 1:4? Sport ima važnu ulogu u odgoju djece, trener je drugi roditelj i ima iznimno važnu ulogu. On ne govori samo o lopti nego i o lijepom ponašanju. Po pitanju kulture smo na vrhu EU s Mađarima, a po sportu na dnu. Ne znam zašto je takva razlika, sport je nedjeljivi dio obrazovanja i kulture, neka mi netko to stručno objasni, ali mislim da je nemoguće. Društvo nam je netolerantno, ali sport spaja. Ne možemo biti podijeljeni, neka mi netko objasni zašto je netko četiri puta bolji od sporta.”
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.