Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

BRAVO, MALI VATRENI: Hrvatska je u četvrtfinalu Eura, povijesni uspjeh je u rukama!

Autor: I.K.

Hrvatska je prvi put u četvrtfinalu U21 Europskog prvenstva! Posljednje kolo prvog kruga u Kopru donijelo je poraz od Engleske, hrvatski protivnici slavili su s 2:1, ali taj poraz bio je jako sladak!

Gol koji je Hrvatsku uveo u četvrtfinale zabio je Domagoj Bradarić u prvoj minuti sudačke nadoknade na kraju utakmice, a taj gol bio je prekrasan, s oko 25 metara i bez šanse da engleski golman Aaron Ramsdale to obrani.

Hrvatska će u četvrtfinalu igrati protiv Španjolske. Euro se nastavlja za dva mjeseca, 31. svibnja.

Zabavno prvo poluvrijeme

Prvo poluvrijeme donijelo je puno uzbuđenja. Hrvatska je u prvim minutama krenula ambiciozno, no taj obećavajući početak nije donio pravu prijetnju za engleskog golmana Aarona Ramsdalea. Takav uvod najavljivao je da bi moglo biti veselja, no ubrzo se dogodilo nešto sasvim drugačije.

Englezi su nakon prvih sedam-osam minuta stekli kontrolu, imali su i gredu koju je pogodio Curtis Jones, a nakon toga Hrvatsku je uzdrmao primljeni gol.

Penal o kojem se raspravlja

Englezi su poveli iz penala koji je bio dvojben. Njemački sudac Harm Osmers svirao ga je nakon duela u kojem su bili Bartol Franjić i Eddie Nketiah. Nijemac je vidio Franjićev prekršaj, a Englezi su to iskoristili golom Eberechija Ezea koji je iskoristio kazneni udarac u 12. minuti.

Poslije tog šoka, Hrvatskoj je trebalo nekoliko minuta za povratak pritisku na protivničku obranu kakav su imali u prvih nekoliko minuta. Kada je taj pritisak stigao, došle su i šanse.




Špikić i Ivanušec mogli zabiti

Prva sjajna hrvatska prilika dogodila se u 32. minuti. Dario Špikić je u odličnoj poziciji u sredini 16-erca s oko 10-11 metara imao dosta prostora, ali poslije povratne lopte, njegov udarac nije bio pravi. Lopta je otišla visoko iznad gola.

Luka Ivanušec imao je drugu šansu za Hrvatsku u 37. minuti. Oduzeo je Englezima loptu i potom je u prodoru sve napravio sam, ali nije uspio svladati Ramsdalea u situaciji koja je mogla donijeti 1:1.

Hrvatska se nadala penalu

Završno razdoblje prvog poluvremena ubrzo je donijelo novu šansu za Engleze. Tu priliku nije iskoristio Jones koji je poslije prodora na lijevoj strani 16-erca pucao je kraj gola.




Hrvatska je u drugoj minuti nadoknade tražila penal, to je sugerirao Domagoj Bradarić koji je njemačkom sucu pokazivao da je lopta pogodila engleskog igrača u prednji dio lakta, ali Nijemac Osmers nije uslišao Bradarićevu molbu.

Problemi se nastavili

Rano u drugom poluvremenu, Kotarski je lošom reakcijom zamalo poklonio Ezeu loptu koja je mogla donijeti drugi engleski gol, ali ipak se uspio izvući dodatnom reakcijom u duelu. Odmah potom, Englezi su probali iz slobodnog udarca, a hrvatski golman tada je reagirao puno bolje i uspio je riješiti protivničku prijetnju obranom.

Engleska je mogla do povećanja vodstva u 62. minuti. Dwight McNeil pogodio je stativu, Hrvatska se tada sretno izvukla, ali nije bilo sreće nakon što je Bišćanova momčad propustila novu odličnu priliku – i ubrzo potom primila i drugi gol.

Englezi zabili i drugi put

Engleska je povećala vodstvo nedugo nakon što je Nikola Moro na kraju kontre upropastio dodavanje Ivanušeca lošim udarcem koji je otišao daleko pokraj gola. Hrvatski protivnici to su naplatili golom Jonesa za 2:0 i činilo se da je četvrtfinale njihovo.

Srećom, ispalo je drugačije.

Bradarićeva ‘bomba’ za spas

Dok je hrvatska nada već kopnila, Bradarić je na početku sudačke nadoknade na kraju susreta fantastičnim golom osigurao slavlje malih Vatrenih.

Do kraja je trebalo izdržati pritisak Engleza, a nakon završetka utakmice, vidjeli smo i njihovu nesportsku stranu u naguravanju poslije pobjede koja je engleskim igračima bila kao poraz. Epilog je bio drugi žuti karton i isključenje Jonesa, ali ta engleska reakcija nije mogla pokvariti hrvatsko slavlje.

Autor:I.K.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.