fbpx
Screenshot/YouTube

EVO KAKO JE BEOGRAD POČASTIO HRVATA! Čekala se odluka o legendi, sada je sve spremno

Autor: I.K.

Nakon što je prošlog tjedna bilo objavljeno da će Mate Parlov dobiti ulicu u Beogradu, stigle su i nove informacije o ovoj počasti za hrvatsku boksačku legendu iz vremena nekadašnje Jugoslavije. Inicijativa za ovu počast u sjećanje na Parlova je prihvaćena, a na Skupštini grada Beograda odlučeno je da će po legendi biti nazvan dio ulice koja se sada zove Bežanijska.

Riječ je o ulici koja se nalazi na sjeveroistočnom kraju Novog Beograda, u blizini Dunava, u predjelu grada poznatom pod nazivom Zvezdara.

Mate Parlov ondje će imati novu počast koja stiže nakon što je inicijativu pokrenuo beogradski zamjenik gradonačelnika Goran Vesić. Vijest o tome gdje će se ulica nalaziti donijeli su mediji u Srbiji.

Pamte se veliki uspjesi

Tijekom sjajne karijere, hrvatska boksačka legenda je pod zastavom bivše države osvojila zlato na Olimpijskim igrama 1972. u Muenchenu. Pamte se i naslov prvaka svijeta tijekom amaterske karijere osvojen 1974. u Havani te profesionalni naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji po WBC-u, do kojeg je Parlov došao na početku 1978. pobjedom nad Argentincem Miguelom Angelom Cuellom u Milanu.

Uspjesi koje je Parlov imao u ringu ostavili su veliki trag. Između ostalog, bio je proglašen najvećim hrvatskim sportašem 20. stoljeća, a sve pobjede i naslovi svrstali su ga među legende kakvih nema puno.

Živio skromno do smrti

Prije nego je preminuo u ljeto 2008., hrvatski boksački velikan je po završetku sjajne karijere živio skromno. Pamte se druženja s ljudima koji su navraćali u njegov kafić u Puli, ali i poznata izreka o nacionalizmu, kada je istaknuo da ne bi mogao biti nacionalist ako je prvak svijeta.

Zbog svega što je postigao, Parlov je tijekom života zaslužio niz priznanja, a posthumno, jedno novo stiglo mu je i u Beogradu, na mjestu koje je sada objavljeno.
Autor:I.K.