Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

BIVŠEG VATRENOG ZAROBILI ČETNICI I HTJELI GA STRIJELJATI! ‘Spasio me bivši trener, koji me ugurao u helikopter!’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Nogomet ima svoje priče u kojima su glavni junaci, a tko drugi, nego nogometaši. Svaka karijera ima svoju priču, misteriju, uzlet i pad, sreću i nesretne okolnosti. Nekim nogometašima je sport kojim se bave doslovce spasio život. Baš kao u konkretnoj priči.

A ta priča je o legendi našeg nogometa, priča je to o Veldinu Kariću.

Upisao je 199 nastupa za HNL i zabio 76 golova, a u karijeri je promijenio 14 klubova: Željezničar, Varteks, Dinamo, Marsonia, Torino… Upisao je i tri nastupa za hrvatsku reprezentaciju, ali ga Ćiro Blažević nije htio zvati. Zbog prozaičnog razloga, ali i zbog tada nevjerojatne konkurencije u hrvatskoj reprezentaciji. Karić je to objašnjavao medijima:

Ćiro ga prekrižio zbog frizure

”Ćiri Blaževiću se nije sviđala moja frizura. Jednom prilikom me upoznao sa suprugom i rekao joj kako se moram ošišati i kako mi je frizura užasna, a ona se nije složila s njim. ‘Baš mu lijepo stoji’ – poručila je gospođa Blažević. Nije mu to bilo drago čuti”!

Pa gdje je skupio to malo nastupa? Nastupio je kod Mirka Jozića i Otta Barića.

„Jozić je bio mnogo ozbiljniji, dok je Barić bio puno opušteniji”!

Bio je sjajan, borben napadač, sklon čudnim ali efektnim i korisnim rješenjima. I igrao j enogomet gotovo do svoje 50. godine. Rođen je u Slavonskom Brodu, a igračku karijeru započeo je u sarajevskom Željezničaru davne 1992. godine uz nekadašnjeg hrvatskog reprezentativca Marija Stanića.




Za vrijeme rata prešao je u Vojvodinu a 1993. godine jedva je došao u Hrvatsku prešavši u Marsoniju. Tamo je igrao uz svog rođaka Edina Mujčina. Nakon toga igrao je za Torino i Lugano, a 1997. stigao je u Varteks, gdje je u sedam godina postao apsolutna ikona. Nakon toga prešao je u Dinamo 2004. godine, nakon čega je igrao za Inter, Marsoniju i još niz niželigaša. Ujedno je po niželigašima bio ne samo igrač nego i trener.

A da mu je nogomet doslovce spasio život kazuje i tmurna epizoda iz njegovog života. Tmurna da tmurnija ne može biti. Veldina Karić je bio u Željezničaru, u Sarajevu, kada je u Bosni i Hercegovini počeo rat, zbog čega se našao blizu smrti kad su ga zarobili četnici.




”U Sarajevu su mi upali u stan i odveli me na Pale, gdje mi stavili lisice i maltretirali me, htjeli su me strijeljati. Nasreću, za to je nekako doznao Nenad Starovlah, moj bivši trener iz Željezničara, koji je otišao za u Vojvodinu. Organizirao je helikopter za ranjenike i prebacio me u Beograd, pa potom u Novi Sad. On me spasio, bilo je to strašno iskustvo, ali me trener spasio.”

U inozemstvu se baš nije snašao. Stigao je u Torino gdje je jedva igrao. Čak su ga u jednoj anketi navijači Torina proglasili najvećim transfernim promašajem u povijesti tog kluba…

Promašaj u Torinu

A kad su ga vrbovali čelnici Torina birali su između njega i Pippa Inzaghija!?

S njime je uvijek bilo zanimljivo. Kada se osvrne na karijeru izdvaja utakmice koje su mu se urezale u sjećanje:

„Tri utakmice u karijeri zapamtio sam za sva vremena. Prva je utakmica u Birminghamu kod Aston Ville, u 1. kolu Kupa UEFA, gdje sam u pobjedi Varteksa 3-2 gol zabio velikom Peteru Schmeichelu. Druga utakmica je debi u Dinamu u kojem sam zabio gol Hajduku u 3-0 pobjedi, a treća utakmica je derbi između Torina i Juventusa. U Torinu sam igrao s Ruggierom Rizzitellijem, kako je to bio moćan igrač, najmoćniji s kojim sam igrao u karijeri”.

No, svakako je najluđi trenutak u Karižćevoj karijeri bio onaj prije tri godine, kada se u 46. godini vratio u Varteks. Da, kao igrač. „Dobrodošao, ikono”, tom su porukom dočekali u klubu ostarjelog godišnjeg napadača u Varteksu. Priča je sljedeća. Karić je odučio pomoći Varteksu, klubu kojeg su 2011. godine osnovali navijači, White Stonesi,. Inače, Karić je za Varteks, ali onaj stari, igrao od 1997. godine pa do 2004. godine i tada je stekao status ikone.

I čim je došao opčinio je navijače. U jednoj od prvih utakmica, u lokalnom derbiju s Novim Marofom zabio je tri gola i namjestio još jedan.

Igra i danas. Ljetos je potpisao za četvrtoligaša Bednju iz Beletinca. Riječ je o momčadi koja je zadnjih nekoliko sezona osvajala naslov u Četvrtoj HNL Čakovec – Varaždin.
No, Karić će igrati za veterane Bednje, a seniorima će pripomoći ako zatreba. Zna zabiti, pa i da samo stoji na terenu. A ne stoji!

Veldin Karić završio je nogometnu akademiju pri Hrvatskom nogometnom savezu i ima UEFA A licencu. Oh da, redovito igra i za veterane Dinama. Nerijetko je najbolji igrač!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.