Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

‘BIO SAM TEŠKI ALKOHOLIČAR, TRI PUTA NA LIJEČENJU’! Životni pakao trofejnog hrvatskog sportaša

Autor: Dnevno.hr/P.V.

Postoje sportaši kod kojih je baš sve išlo željenom stazom, no ima i onih priča kod kojih je bilo amplituda, raznih izazova, a koji su prijetili i – “padom s litice”…

U našem feljtonu o “sportašima na rubu” dotaknut ćemo se jednog poznatog Varaždinca, Emila Milihrama, a koji je bio višestruki prvak Hrvatske u kanuu.

Kada se sredinom svibnja 2019. godine vratio sa Europskog prvenstva, šokirao je iskrenošću. Nije htio šutjeti…


‘Imao sam puno posrtanja’

“Da, nije me bilo. Nestao sam sa sportske scene 2016. godine jer sam imao određenih zdravstvenih problema, pa sam odlučio da ne krećem dalje dok se ne poslože kockice.”, rekao je tada i pojasnio

“Koji problemi? Zeznuta stvar je to. Ovisnost o alkoholu”.

Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix

Tada je Milihram počeo svoju priču.

“Imao sam jako puno problema, posrtanja i padova pa dizanja, nikako nisam mogao uhvatiti priključak sa stvarnošću, prelomiti neke stvari. Iza mene su tri bolnička liječenja od alkoholizma.”

Sport ga je izvukao.

“Spasio me, definitivno. Ne usuđujem se ni razmišljati što bi bilo sa mnom da nije bilo sporta. No najvažnije je bilo prelomiti to u glavi. Zato bih htio da ova moja medalja posluži mladim ljudima koji se bore s bilo kakvom ovisnošću da vide kako je izlaz moguć”, rekao je Emil pa je dodao da nije imao nikakvu podršku:
“Sam sam to gurao i tako je najbolje. Sam se doveo u tu situaciju, sam sam se morao i izvući. Kad sam već došao do ruba.”

Milihram je, naravno, bio u specifičnoj situaciji jer se bavio, uvjetno rečeno, neuglednim sportom; bio je manje-više cijelo vrijeme sam, bez ičije pomoći, i 2013. je završio na bolničkom liječenju od alkoholizma.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Kad se otrijeznio, apstinencija nije dugo potrajala zato što u suštini nije liječio uzrok, već posljedicu — i dalje je, kako sam kaže, živio u iluziji. I dalje je veslao i imao misije: bio je europski prvak 2011. i 2015. te svjetski prvak 2012., 2014. i 2016.
“Znao sam piti i po četiri litre vina dnevno, hrana mi nije trebala tad”, govorio je novinarima iskreno.

Sanjao je da će jednog dana na svjetskom europskom tronu, sve je to uspio ostvariti, no obilježila ga je i jedna trauma u jednoj životnoj fazi.

Višestruki prvak poslije je radio u jednom plivačkom klubu s djecom s poteškoćama u razvoju, okrenuo totalno stranicu…

Autor:Dnevno.hr/P.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.