Foto: Josko Supic / CROPIX

Bez ovog Hrvata Jugoslavija bi se doslovno odavno ‘raspala’

Autor: Andrija Kačić Karlin

Doslovce dugo godina godina najbolji vaterpolist na svijetu. Srebrni i zlatni olimpijac. Legenda, u istinskom smislu te riječi. Milivoj Bebić rođen je u Splitu 29. kolovoza 1959. godine. Završio je Višu ekonomsku školu. Vaterpolo je počeo igrati s nepunih deset godina u splitskom POŠK-u. U prvoj momčadi POŠK-a nastupao je od 1976. do 1986, godine, dok je za reprezentaciju Jugoslavije nastupao od 1977. do 1986., odigravši oko 300 utakmica. U našem olimpijskom feljtonu prisjećamo se legende…

Rekorder je sa 620 postignutih zgoditaka za reprezentaciju Jugoslavije. Kao vaterpolist POŠK-a, osvojio je brojne naslove i trofeje. Jugoslavenski vaterpolski kup, s „Bebom„ na čelu, POŠK osvaja 1980. i 1982. godine, Kup pobjednika kupova osvojen 1981. i 1983. godine., a iste 1983. godine i europski vaterpolski Superkup. Mediteranski kup osvojio je 1985. godine.

Pored matičnog POŠK-a, Milivoj Bebić nastupao je još u Italiji za momčadi Volturno iz Caserte od 1986. do 1991, te za Nervi iz Genove od 1991. do 1993., gdje je završio karijeru.

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Dao ključni gol

Na reprezentativnom planu, odličje do odličja. Sudionik je Olimpijskih igara 1980. godine u Moskvi, gdje se zakitio srebrnim olimpijskom medaljom, te 1984. godine u Los Angelesu, gdje je s reprezentacijom Jugoslavije postao olimpijski pobjednik. U finalu protiv Amerikanaca dao je gol odluke u zadnjim sekundama „šraubom„.

Srebrne medalje osvojio je na Europskom prvenstvu 1985. godine u Sofiji i na Svjetskom kupu 1981. u Long Beachu, a brončanu medalju 1979. godine na Svjetskom kupu u Beogradu i Rijeci. Brončanu medalju osvojio je 1979. godine na Univerzijadi u Mexico Cityu, a srebrnu na Univerzijadi u Cobeu 1985. godine. Na Mediteranskim igrama osvaja zlatnu medalju 1979. godine u Splitu i 1983. godine u Casablanci.

Na jednoj utakmici između Jugoslavije i Gvatemale, u utakmici koja je završila 62:0 za Jugoslaviju, Bebić je dao 28 golova. To je do danas svjetski rekord u broju postignutih golova na jednoj vaterpolskoj utakmici. Bebić je vlasnik još jednog rekorda – u šest godina igranja za reprezentaciju, postigao je 620 golova u 222 susreta.

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Vlasnik rekorda

Nakon što se ostavio aktivnog igranja vaterpola, Milivoj Bebić ostaje kao sportski funkcionar u svom matičnim klubu POŠK, kao i u Hrvatskom vaterpolskom savezu. Kao sportski direktor POŠK-a, koji jedno vrijeme nastupa pod imeni-: ma Slobodna Dalmacija i Splitska banka, osvaja prvenstvo Hrvatske 1998., hrvatski nacionalni kup 2000. te Kup prvaka Europe 1999. godine.
Bio je i član Poglavarstva Grada Splita zadužen za sport te direktor ustanove za upravljanje sportskim objektima grada Splita. Dobitnik je Nagrade grada Splita 1984. godine i Državne nagrade za sport Franjo Bučar 2000. godine. Predsjednik Republike Hrvatske odlikovao ga je 1999. godine ordenom Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

Kada se sagleda sve prethodno navedeno, zaista se može zaključiti da je Milivoj Bebić imao vrlo uspješnu sportsku karijeru, toliko uspješnu da bi u nju stalo i više sportaša.

Hrvatska se sramoti, teška pljuska, a svi šute: Toliko smo duboko zaglibili po pitanju stadiona
Igrač koji je mogao sam odlučiti

Legendarna šestica sa splitske Zente, bio je igrač čije su igre dovodile publiku na bazene jer mu nije trebala šablona ni taktičke zamke da bi izrazio svoj umjetnički dojam u sportskoj igri. Njegova osobitost je bila nepredvidljivo rješenje u igri, brzina, šut i dribling, a to su elementi koji se teško interpretiraju u vaterpolskoj igri.

Bio je zaista igrač koji je sam mogao odlučiti utakmicu. Njegov rekord s jedne utakmice teško će biti nadmašen. Međutim, kao igrač nije osjetio strast osvajanja državnog prvenstva sa svojim POŠK-om. Tada j je dominirao dubrovački Jug, a POŠK je čak tri puta bio viceprvak Jugoslavije, odmah iza Juga.

S obzirom da je osvojio dvije olimpijske medalje, zlatnu i srebnu, nalazi se u samom vrhu splitskog i hrvatskog sporta: Više godina bio je član Upravnog odbora Hajduka, kao i član Tehničke komisije LEN-a. Od 2008. godine počasni je član Kuće slave splitskog športa, a 2013. je primljen u svjetski Hall of Fame vodenih sportova.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.