Foto: Igor Kralj/PIXSELL

APSOLUTNA LEGENDA HR SPORTA IDE U MIROVINU! Nema što nije osvojio, a razlog ‘penzije’ je samo jedan

Autor: J.Č

Damir Burić, jedan od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih vaterpolista odlučio je da ide u zasluženu mirovinu u 41. godini. Burić je osvojio svako natjecanje u kojem se barem jednom nadmetao.

Pa tako u svom opusu sadrži titule olimpijskog pobjednika, svjetskog i europskog prvaka te višestrukog prvaka države i Europe u klupskom vaterpolu.

“S ovoliko godina, nije baš iznenađenje”, našalio se Damir.

Burić je zadnje godine svoje karijere proveo u turskoj vaterpolskoj ligi odnosno u klubu ENKA koji se nalazi u Istanbulu.

“Odlučio sam se za taj klub pred karijere u momentu kada sam stvarno želio poštedjeti svoje tijelo od stresa i napora kojeg je bilo stalno do tada”, izjavio je Burić za Sportske novosti.

Opisao je svoj kraj karijere, ali ipak se dotaknuo i početka.

“1994. godine sam trenirao rukomet u Puli, u RK Arena. Otac mi se bavio rukometom, a u ljeto 1994. mi je napuknula ruka te su mi liječnici savjetovali plivanje. Igrom slučaja, baš te godine osnovan je Vaterpolski klub Pula i tako je sve počelo”, opisuje Burić.




Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

2003. godine ‘Barakude‘ preuzima Zoran Roje koji je osvježio momčad mladim igračima, a među pridošlicama našao se i Burić. Pokazalo se da je trener Roje pogodio u prosudi jer je ‘Bura’ za Hrvatsku igrao čak 13 godina.

“Uz mene je još bio Nikola Franković iz Rijeke te smo odmah napravili rezultat. Osvojili smo srebro na Europskom prvenstvu, to je za mene bio početak iz snova te više nisam ispadao iz reprezentacije. Srebrna medalja iz Kranja sve nas je prevarila jer smo mislili kako će sad medalje biti na svakom natjecanju, no opet je trebalo proći nekoliko godina za iduću”, nastavlja ‘Bura’.

U razdoblju od pet godina (2007.-2012.) Hrvatska je bila uvjerljivo najbolja momčad na svijetu. Naime, naši vaterpolisti među kojima je bio i Burić osvojili su SP, EP, Svjetsku ligu i ono najvažnije, Olimpijske igre.




“Sve godine u reprezentaciji nisam imao neke velike padove. Europsko prvenstvo 2010. godine bilo je odlično, a Melbourne 2007. je bio na toj razini. Ipak, OI u Londonu su bile nivo više, tamo smo ‘gazili’ kao na traci.”

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Što sada?

Na pitanje novinara što će raditi sada kada nema više sportskih obveza poput treninga, utakmica, priprema.

“Supruga i ja otvorili smo kafić u Puli prije tri godine, ona to vodi, a ja uskačem po potrebi. Htio bih ostati u vaterpolu jer sam više od pola života u njemu i to najbolje znam. Imamo klub u Puli, a konačno smo dobili i bazen, imamo uvjete, sada sve ovisi o motivaciji svih. Mene ne zanima prosjek, uvijek želim vrh. Tek prije 20-ak dana sam prestao igrati, tako da mi je teško reći. Jedno je sigurno, a to je da nemam ambiciju raditi ništa izvan Pule jer želim biti doma”, zaključio je Burić.

 

 

 

 

 

 

 

Autor:J.Č
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.