FOTO: YouTube

(ANKETA) ČAČIĆ GA JE PRELAKO ODBACIO, A HOĆE LI I DALIĆ? Zaslužuje li ova zvijezda poziv u reprezentaciju?

Autor:

Iako često tvrdimo da je ova sadašnja generaqcija hrvatskih nogometaša najpotentnija u povijesti reprezentacije bez ikakve sumnje potrebno joj je osvježenje. I zbog mladosti, motiva i zanosa, ali i zbog kvalitete. Čvrsto vjerujemo da je novi izbornik Zlatko Dalić toga svjestan, možda čak i nakon jednog i pol treninga što je vodio uoči utakmice protiv Ukrajine.

Pobjedonosne utakmice, na tome mu valja čestitati i pružiti mu podršku da preskoči kvalifikacije i ostane izbornik. Plijeneći skromnošću ali i hrabrošću Dalić je brzo zadobio simpatije javnosti, što je napose nedostajalo njegovom prethodniku Anti Čaćiću…

Hipotetički rečeno u ovome tekstu, ako Dalić preskoči kvalifikacije i ostane izbornik morati će pomalo pomlađivati momčad. Mnogi igrači već gledaju kako će se oprostiti od nacionalne vrste, neki su u godinama kada se možda nije teško motivirati, ali se teško remotivirti, svježe snage su neophodne.

Mi bismo rekli da su svježe snage neophodne već za dodatne kvalifikacije.

I tu Hrvatska ima aduta!

Koga?

Nikolu Vlašića, novog člana Evertona koji je izvrsno konkurentan u dresu Evertona, u Premier ligi, a u mladoj reprezentaciji je postao udarna igla opčinjavajući prodorima, golovima, ali i ponašanjem. Ovome mladiću se bjelodano počeo vraćati silan trud kojeg je uložio trenirajući godinama kao dijete sa svojim ocem Joškom koji je predanošću u sportu već stvorio i svjetsku atletsku velikanku, njegovu sestru Blanku.

Hrvatska dugo nije imala tako prodornog igrača poput nekada Bokšića, nesebičnog asistenta, ali i strijelca, a opet igrača predanog obrambenim zadaćama. S očitom ugrađenom odgovornošću iz djetinjstva, danas preraslu u pravu profesionalnost.

U okolnostima kada Hrvatskoj nedostaje prodornih igrača, sada bez Pjace i Roga, baš bi Vlašić mogao biti adut već za dodatne kvalifikacije. I iznenađenje za suparnika koji skautirajući dosadašnje partije Hrvatske uopće ne može doživjeti Vlašića. A mogao bi ga hrvatski suparnik zaista doživjeti u pravom smislu u utakmicama protiv Dalićeve vrste.

Naša reprezentacija prepuna vrsnih igrača još uvijek igra, priznajmo to sami sebi, monoton i spor nogomet u kojem je kombinatorika ispred prodora, u kojoj je pas prije driblinga. U igri Hrvatske nedostaje konkretnosti i okomitosti i bezobrazluka. A sve to može dobiti s Nikolom Vlašićem.

Ne, nije to zagovaranje jednog igrača nauštrb drugog. Obično je to promišljanje što nedostaje našoj nacionalnoj momčadi i što bi mogla dobiti s pojedincem poput Vlašića.

Dodatne kvalifikacije uvijek iznjedre novog junaka, moralo bi se i na takav način razmišljati. Uvjereni smo da je Zlatko Dalić toga svjestan.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.