Amerikanci su možda najbolji igrači, ali ne i momčad

Autor: M.S.

Sve što se može kazati za Amerikance stane u jednu ili dvije riječi: superiornost i znanje. Ali uvijek volim kazati kako se svakog suparnika mora uvažavati, ne i previše bojati, samouvjeren je naš Rok Stipčević.

Otvoreno je Svjetsko prvenstvo u košarci, a već prvi dan našu reprezentaciju čeka i najteži test – američki ‘Dream Team’. Uz njih, Hrvatska je u skupini sa Slovenijom i Brazilom. No ni SAD nema razloga za opuštanje, upozoravaju svjetski mediji.

SAD možda ima najbolje igrače, ali definitivno nema najbolji tim, čuju se kritičari. Dvije godine nakon zlata na Olimpijskim igrama u Pekingu, SAD ima potpuno izmijenjenu momčad s 12 novih igrača.

– Mislim da smo svi stvarno gladni i svi smo stvarno uzbuđeni zato što nam je pružena prilika da igramo za SAD pa se želimo vratiti natrag sa zlatom – rekao je Andre Iguodala.

Ipak, Amerikanci su optimistični zbog kontinuiteta koji njihova reprezentacija ima u pogledu trenera. Iskusni Mike Krzyzewski stavlja naglasak na obranu, a igrači su navodno shvatili njegovu poruku:

– Obrana pobjeđuje u prvenstvima. Napad pobjeđuje u utakmicama.

Poznata lica, no više-manje stara slava

A što se tiče Hrvatske, ‘ekipe koja ima poznatih lica u prvoj postavi, no novog trenera, Josipa Vrankovića’, strani mediji koncentriraju se na naše prijašnje velike uspjehe, na primjer osvajanje bronce u Torontu 1994. godine. Tu broncu osvojio je i sam Josip Vranković.




– To je bilo drukčije vrijeme, imali smo četiri NBA igrača u momčadi. Moja namjera je da igramo tvrdo bez obzira protiv kog igramo. Na terenu Uvijek moraš iznova sve dokazivati – rekao je Vranković. I sami igrači su svjesni snage SAD-a.

– Sve što se može kazati za Amerikance stane u jednu ili dvije riječi: superiornost i znanje. Ali uvijek volim kazati kako se svakog suparnika mora uvažavati, ne i previše bojati. Jer ukoliko prije sudara s ‘divovima’ budemo razmišljali da su oni drugi svijet za nas, onda odmah na početku, prije podbacivanja lopte možemo upisati minus 20 na našoj strani – rekao je Rok Stipčević, jedan od novijih igrača u reprezentaciji, za Slobodnu Dalmaciju.

Među našim zvijezdama mediji ističu i Antu Tomića, koji briljira u Real Madridu, a njegove je vrijednosti svjestan i Vranković.




– Otišao je iz manjeg kluba u Madrid i naviknuo se na igru na viskom nivou. S trinaestog igrača u našoj ekipi podigao se među najbolja četiri. To je vrlo dobro za nas – kazao je Vranković.

Bez da dalje duljimo: Podržite našu mladu reprezentaciju, barem ‘dobrim vibracijama’, danas u 17.50 sati na HRT2.

Autor:M.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.