Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vodstvo Hrvata u Srbiji pozvalo sunarodnjake da glasuju za Grabar Kitarović

Autor: Dnevno

Čelnici hrvatske manjinske zajednice u Srbiji pozvali su u petak hrvatske državljane koji žive u toj zemlji da izađu na izbore i svoj glas daju kandidatkinji Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindi Grabar Kitarović. Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov rekao je kako je Predsjedništvo stranke prije prvoga kruga predsjedničkih izbora donijelo jednoglasno odluku i pozvalo svoje članove i simpatizere da svoj glas daju predstavnici one političke stranke koja je u proteklih nekoliko godina višestruko uvećala i osnažila podršku Hrvatima u Vojvodini, odnosno u Srbiji.

Pozivajući se na odluku najvišega tijela DSHV-a on je apelirao na sunarodnjake da podrže Kolindu Grabar Kitarović, kandidatkinju HDZ-a s kojom su “hrvatske institucije u Vojvodini i Srbiji ostvarile do sada najbolju suradnju”.

Ističući važnost izlaska na glasanje, Žigmanov je naveo da “osim što će na taj način ostvariti svoje zakonom zagarantirano pravo, hrvatski će državljani svojim izlaskom u drugi krug predsjedničkih izbora nanovo pokazati odgovornost za budućnost domovine i njezinu političku stabilnost”.

Poziv sunarodnjacima da participiraju u izbornim procesima u matičnoj zemlji uputila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

U prvom krugu predsjedničkih izbora glasačko pravo iskoristilo je 719 hrvatskih državljana koji imaju prebivalište u Vojvodini i Srbiji. Oko 40 posto njih glasalo je za Kolindu Grabar Kitarović, dok je Zoran Milanović dobio oko 21 posto, a Miroslav Škoro oko 20 posto glasova.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.