screenshoot/youtube

UGLEDNI HDZ-ovci BIJESNI: Debatu na RTL-u pokušao je zaustaviti Zoltan Kabok iz samo njemu poznatih razloga i bez objašnjenja

Autor: Dnevno

Debata na RTL-u predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar Kitarović i Zorana Milanovića ostala je u sjeni pokušaja naglog prekida iste, prije posljednjeg seta pitanja, kada su voditelji RTL-ove debate kazali kako je jedan od stožera predsjedničkih kandidata tražio prekid debate, a zbog umora jednog od kandidata. RTL je kasnije izvijestio kako je riječ o stožeru Grabar Kitarović, odnosno kako im se obratila gospođa Renata Margetić Urlić ‘u ime stožera Kolinde Grabar Kitarović’.

Zoran Milanović je prilično burno i iznenađeno reagirao na tu vijest, te je odmah tražio odgovor oko toga tko je taj prekid tražio, dok se kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović držala prilično tiho, te pognuvši glavu dala naslutiti kako je riječ o njenom stožeru. Dok je Milanović ponavljao kako želi nastaviti s debatom, Grabar Kitarović je upitala Milanovića ‘zar već nisu dosadili ljudima’, čime je dala naslutiti kako je možda ipak imala dogovor da se na neki način, u slučaju potrebe, prekine debata.

Kako doznajemo od nekoliko istaknutih članova HDZ-a, u stranci se krivnja za pokušaj prekida debate prebacuje na glasnogovornika Izbornog stožera Zoltana Kaboka koji je ‘zatražio prekid debate i to navodno iz njegovog ‘osobnog hira’, odnosno bez posebnog objašnjenja’, zbog čega su navodno mnogi unutar HDZ-a bili prilično ljuti.

Kako doznajemo iz izvora bliskog stožeru Grabar Kitarović, predsjednica je na debatu došla je u pratnji svoje savjetnice Renate Margetić Urlić, dok je sučeljavanje na RTL-u iz stožera Grabar Kitarović pratio jedino gospodin Zoltan Kabok, a sam šef Izbornog stožera Ivana Anušić, nije viđen na RTL-u za vrijeme debate. Postavilo se tada logično pitanje, je li prekid debate zaista zatražio upravo gospodin Kabok i koji bi tome bio razlog. Nitko nije mogao slutiti kako bi prekid zatražio neki ‘austajder’ a RTL televizija taj zahtjev i ozbiljno prihvatila.

Renata Margetić Urlić je članica Savjetničkom vijeća Ureda Predsjednice RH, gdje obnaša funkciju savjetnice Predsjednice Republike za društvene djelatnosti i mlade.

U Savjetničkom vijeću obavljaju se najsloženiji savjetodavni, stručni i administrativni poslovi za potrebe Predsjednice Republike, kao i za potrebe savjetnika Predsjednice Republike, a osobito: poslovi izrade stručnih analiza i podloga za provedbu utvrđene politike Predsjednice Republike, poslovi u svezi s pripremom i organizacijom posjeta Predsjednice Republike u zemlji i u inozemstvu te drugi poslovi po nalogu Predsjednice Republike i predstojnice Ureda. U okviru savjetničkog vijeća ustrojavaju se sljedeće ustrojstvene jedinice:

  • Kabinet za obranu i nacionalnu sigurnost
  • Kabinet za vanjsku i europsku politiku
  • Kabinet za unutarnju politiku
  • Kabinet za gospodarstvo
  • Kabinet za društvene djelatnosti i mlade

Ono što je u toj priči problematično jest upravo činjenica kako je dužnosnica iz Ureda predsjednice kazala kako dolazi u ime izbornog stožera kandidatkinje za Predsjednika RH. U tom slučaju pak morala je prekinuti dotadašnji radni odnos, kako bi se izbjegao sukob interesa.




Međutim, čak i da nije pridružena izbornom stožeru, kako tvrdi izvor blizak izbornog stožeru KGK, to znači da je gospođu Margetić Urlić dovela predsjednica Grabar Kitarović osobno, kao svoju pratnju.

Problem nastaje u tome što dužnosnica iz Ureda ne može biti „prijateljica u pratnji“, a da to nije sukob interesa i zloupotreba dužnosničke pozicije. Bitno je i napomenuti kako angažman Margetić Urlić u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović plaćaju građani, koji plaćaju i održavaju Ured predsjednice.

Ako je savjetnica Margetić Urlić otišla u režiju emisije sama od sebe, kako to tvrde iz izbornog stožera KGK, bez konzultacije sa članovima stožera, to pak govori da se smatra moćnijom i važnijom od izbornog stožera, ali i da predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koristi svoju funkciju i moć koju ta funkcija sa sobom nosi u kampanji za predsjednika RH, zapravo, znači da se Kolinda Grabar Kitarović na RTL-u pojavila u funkciji predsjednice RH a ne kandidatkinje za predsjednika RH.




Iz izvora bliskog stožeru Zorana Milanovića dobili smo informaciju kako njegov stožer nije tražio prekid debate, te su dapače tražili da se sazna tko je to tražio, a među SDP-ovim članovima govori se kako je Milanović bio prilično ljut zbog pokušaja prekida debate, te kako vjeruje da Grabar Kitarović zapravo nije htjela odgovarati na posljednji set pitanja.

Prisjetimo se, u trenutku kad je vijest o pokušaju prekida debate izašla u eter, gospodin Milanović je tražio od voditelja da najprije kažu iz kojeg stožera zatražen prekid, a kada mu voditelji nisu htjeli odgovoriti na konkretno pitanje, još konkretnije je upitao je li njegov stožer tražio prekid debate, no niti na to pitanje nije mogao dobiti odgovor.

Ukoliko je istina da je Margetić Urlić zatražila prekid debate, postavlja se pitanje i koja je prava funkcija šefa izbornog stožera Grabar Kitarović, koji jedini, po funkciji, može tražiti prekid debate.

Kako nam je potvrdio i izvor blizak stožeru Kolinde Grabar Kitarović, jedini tko je mogao zatražiti prekid debate su šefovi stožera, dakle gospodin Ivan Anušić kao šef Kolindinog stožera ili gospodin Orsat Miljenić kao šef Milanovićevog stožera uz napomenu kako savjetnica predsjednice gospođa Renata Margetić Urlić nije dio izbornog stožera KGK, te stoga nije nikako mogla zatražiti prekid debate. Jednako tako izvor navodi kako su se svi detalji morali dogovoriti s oba stožera, te kako su se oba stožera morala složiti oko bilo kakvih promjena unutar debate, pa tako i duljine trajanja iste.

Potvrđeno nam je i kako gospodin Anušić nije bio prisutan na RTL-u za vrijeme trajanja debate, što je prilično čudno, ali kako je glasnogovornik stožera Zoltan Kabok bio prisutan, kao i gospođa Margetić Urlić, no prilično je bizarno ono što nam je kazao naš sugovornik, a to je kako su gospodin Kabok i gospođa Margetić Urlić odvojeno pratili debatu, pokušavajući aludirati na to kako se nisu mogli dogovoriti oko prekida debate. Pitanje je i zašto bi odvojeno pratili debatu, a na to pitanje odgovor može dati jedino RTL.

Osim toga, izvor nas je pokušao uvjeriti kako je teško pričati više od dva sata, te kako je Grabar Kitarović bila zasigurno umorna, što je navodno navela i savjetnica Predsjednice.

Iz svega toga, teško je ne oteti se dojmu kako je izborni stožer ipak bio u ‘tijeku događanja’, te kako postoji mogućnost da je savjetnica Predsjednice poslana da istu prekine od strane stožera, s obzirom da se radi o relativno nepoznatoj osobi, zbog koje, u slučaju nastanka štete, kakva je nastala, su smatrali kako neće biti prevelikih posljedica, osim za savjetnicu na koju je danas svaljena sva krivnja.

Među istaknutim članovima HDZ-a pak, kola informacija kako je upravo gospodin Kabok zatražio prekid debate i to navodno iz njegovog ‘osobnog hira’, odnosno bez posebnog objašnjenja, zbog čega su navodno mnogi unutar HDZ-a bili prilično ljuti.

Dok naš sugovornik tvrdi kako nitko iz stožera Kolinde Grabar Kitarović nije zatražio prekid debate, te kako je to jedino mogao tražiti gospodin Anušić kao šef stožera, nikako gospodin Kabok koji je glasnovornik stožera.

Ipak, čini se kako je netko silno htio prekinuti posljednji set pitanja, a na to je aludirao i naš sugovornik, koji je baš dao naglasak na taj posljednji set pitanja, pa možda i u njima leži određeni problem. Moguće da su smatrali kako Grabar Kitarović zbog umora neće moći odgovarati na pitanja, ili čitati s papira odgovore, pa su pokušali spasiti što se spasiti da i to skandaloznim činom pokušaja prekida debate što su očito smatrali manjom štetom.

Tijek pokušaja prekida debate

Pred sam kraj debate voditelj se obratio kandidatima kazavši kako završavaju cjelinu te kako na zahtjev jednog od stožera preskaču cijelu rubriku ‘Kratko i jasno’ te da se ide na završne riječi kandidata. Voditeljica je dodala kako su mnoga poglavlja trajala dosta dulje nego su planirali, dulje od 90 minuta, a da im iz režije javljaju kako su kandidati umorni, odnosno jedan od stožera je tvrdio kako su kandidat/i umorni za nastavak debate.

Zoran Milanović na to je postavio pitanje: ‘Tko je to? Moj stožer?’, ali voditelji su u isti glas odgovorili ‘jedan od stožera’, no Milanović je nastavio inzistirati na odgovoru kazavši kako postoje dva stožera i da ne zna o čemu voditelji pričaju.

Voditelji su opet ponovili kako jedan od stožera traži prekid, a dok je Milanović tražio odgovor, voditelji su se obratili Grabar Kitarović koja je kazala kako je pristala na zahtjev da odgovori traju 90 sekundi, a ne 60, aludirajući kako su u prethodnim poglavljima odgovarali puno duže od dogovorenog.

Zoran Milanović je na to kazao kako su ‘na kraju ipak govorili koliko su htjeli, više manje’, na što je Grabar Kitarović tiho obacila ‘kako ‘ko’, aludirajući na to kako joj Milanović oduzeo njeno vrijeme.  Postavlja se pitanje, zašto bi onda tražila prekid, a ne iskoristila zadnji set pitanja kako bi dodatno pojasnila biračima zašto bi trebali dati njoj glas.

Posljednju riječ imala je Grabar Kitarović koju je voditeljica tražila potvrdu o nastavku debate: ‘Što kažete?’, upitala je Grabar Kitarović te pojasnila kako je riječ o setu pitanja na koje odgovori traju 30 sekundi, bez replike.

‘Deset je sati, deset minuta, jesmo li već dojadili ljudima?’, gledavši u sat Grabar Kitarović još je jednom postavljenim pitanjem ostavila dojam kako pokušava sama prekinuti debatu, posebno kada je upitala ‘Koliko su vam bitna ta pitanja, ja ne znam’, kao da su bitna voditeljima a ne građanima, njih skoro 900 000 koji su pratili ovu debatu.

Nakon toga Zoran Milanović još je jednom tražio da se kaže koji je točno stožer tražio prekid kazavši ‘Ako je to moj stožer, ja bi htio znati nešto više o strukturi..’, no tu su ga voditelji prekinuli i krenuli na posljednji set pitanja.

Koji su razlozi i motivi pokušaja da se prekine debata, teško je u ovom trenutku reći, no činjenica je kako je riječ o događaju kakvom do sad nismo imali prilike svjedočiti, stoga se nadamo kako će javnost u konačnici dobiti odgovor na pitanje koje je zaintrigiralo mnoge birače, a odgovor bi itekako mogao utjecati na ishod nadolazećih izbora.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.