FOTO: Cropix

U 7 SATI OTVORENA BIRALIŠTA: Tko će idućih pet godina sjediti na Pantovčaku? Glasali Plenković i Bandić

Autor: Dnevno

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u društvu supruge Vesne i psa Rudija izašao  je na biralište i dao svoj glas jednom od kandidata

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Svoju građansku dužnost obavio je i premijer Andrej Plenković.

“Danas je drugi krug predsjedničkih izbora, važno je za jačanje demokracije da što više ljudi izađe na izbore i pokloni povjerenje kandidatu koji će Hrvatsku voditi u pravom smjeru.

Ja sam svoje pravo iskoristio”, kazao je Plenković po okončanju glasanja.




Uz izuzetak jednog u Zagrebu, koji je kasnio desetak minuta, sva druga biračka mjesta za izbor hrvatskog predsjednika otvorena su na vrijeme, a na birališta u Mostaru birači su došli i prije otvaranja, potvrdili su u Državnome izbornom povjerenstvu.

Razlog kašnjenja jednog biračkog mjesta u Zagrebu tehničke je naravi, brzo je riješen i nije uzrokovao nikakav zastoj u glasovanju, rečeno je u DIP-u.

Diljem Hrvatske otvorena su birališta za izbor predsjednika ili predsjednice Republike Hrvatske. Biračka mjesta, kojih je u Hrvatskoj 6.409, otvorena su od 7 do 19 sati do kada je zabranjena svaka izborna promidžba. Osim u Hrvatskoj, hrvatski se predsjednik bira u još 47 država, pravo glasa u nedjelju ima 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. prosinca.




U tom krugu za dužnost predsjednika natjecalo se 11 kandidata, no kako niti jedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasov. Jedno od njih ove će nedjelje biti izabrano za predsjednika ili predsjednicu, onaj tko dobije najveći broj glasova birača koji su glasovali.

Na glasačkom listiću – dva imena

Birače će ove nedjelje na biralištima dočekati glasački listići sa imenima dvoje kandidata, glasuje se samo za navedene kandidate i to tako da se zaokruži redni broj ispred njihova imena.

Prvi krug sedmih izbora za predsjednika države imao je relativno visoku izlaznost, 51, 2 posto, glasovalo je 1, 9 milijuna birača, oko 100 tisuća više u odnosu na 1. krug izbora prije pet godina.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je birače da i u nedjelju iskoriste svoje pravo i izađu na birališta.

“Pozivamo birače da u nedjelju izađu na birališta i iskoriste svoje pravo na način kako to smatraju da treba biti”, poručila je potpredsjednica Povjerenstva Vesna Fabijančić-Križanić.

Naglasila je da će nedjeljni izbori biti provedeni kao i svi dosadašnji, pošteno i po najvišim standardima.

Poslodavce koji će u nedjelju raditi, DIP poziva da zaposlenicima omoguće izlazak na biračka mjesta. Pozivamo ih da organizacijom rada omoguće zaposlenicima/biračima da iskoriste svoje biračko pravo, istaknula je potpredsjednica DIP-a.

Prvi izborni rezultati već u 20 sati

Prvi izborni rezultati bit će poznati već u 20 sati, DIP će ih objaviti na svojoj mrežnoj stranici i potom osvježavati svakih pet minuta.

Podatke o odazivu, Povjerenstvo će objaviti u podne i u 17 sati.

S obzirom da se hrvatski predsjednik bira u 47 država diljem svijeta, zbog vremenske razlike, u nekima su izbori počeli već u subotu navečer i završit će do nedjelje u podne, odnosno do 13 sati po hrvatskom vremenu i to u Australiji, Kini, Japanu i Indoneziji.

Drugi krug izbora pratit će više od 24 tisuće promatrača, među njima neće biti i oni iz nevladine udruge U ime obitelji kojima je DIP uskratio to pravo, ocijenivši da se U ime obitelji ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jednu opciju.

U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj. Hrvatski državljani koji žive u Bosni i Hercegovini moći će glasati na ukupno 44 biračka mjesta i to u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH. Najviše biračkih mjesta, njih 19 ima u Mostaru. Po brojnosti slijedi Vitez u srednjoj Bosni s 10 biračkih mjesta, te Sarajevo sa šest biračkih mjesta. Četiri biračka mjesta su u Livnu, tri u Tuzli te dva u Banjaluci.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.