Zagreb, 091119. Arena Zagreb. KSW s 51. izdanjem najveceg MMA dogadjaja u Europi. Na fotografiji: Milan Bandic. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Tomašević: ‘Nakon ovih izbora možemo uvesti kletvu – Dabogda dobio Bandićevu izbornu podršku’

Autor: Dnevno

Dan prije drugog kruga predsjedničkih izbora u glavni grad Hrvatske obilježio je prosvjed Zagrepčana na Trgu bana Jelačića. “Smeće, odlazi!” bila je ključna poruka prosvjednika koji su se okupili protiv dugogodišnjeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Bandićevu slabost razotkrio je i poraz njegove favoritkinje na predsjedničkim izborima Kolinde Grabar-Kitarović koja je unatoč vidljivoj podršci gradonačelnika doživjela fijasko u Zagrebu, u kojemu je njen protukandidat Zoran Milanović u drugom krugu dobio 227 tisuća glasova, nasuprot Kolindinih 153 tisuće.

Kolindi je upravo bliski savez s Bandićem, simbolom korupcije u Hrvata, najvjerojatnije naštetio. Svakako nije pomogla njezina izjava da će Bandiću nositi kolače u zatvor čak i ako bude osuđen za korupciju u jednom od više procesa koji se vode protiv njega, baš kao ni pjevanje na njegovom rođendanu. Višestruki USKOK-ov optuženik za Kolindu se pokazao otrovnim, umjesto da joj pomogne u osiguranju reizbora.

Zbog svega toga Bandić se čini kao jedan od najvećih gubitnika predsjedničkih izbora, iako se ovaj put na njima nije natjecao. Srušena je fama o Bandićevoj mreži glasača u Zagrebu, a gradonačelnikova se podrška pokazala štetnom, a ne korisnom, piše Index.

Za komentar što rezultat predsjedničkih izbora znači za Milana Bandića obratili smo se zastupnicima u Gradskoj skupštini Tomislavu Tomaševiću i Renatu Peteku, vjerojatno najžešćim kritičarima Bandićeva modela vladavine Zagrebom, te profesoru Pravnog fakulteta Josipu Kregaru koji je svojedobno bio gradonačelnički protukandidat Bandiću i odlično poznaje odnose u zagrebačkoj gradskoj politici.

Zastupnik gradske skuptine Tomislav Tomašević za Index je komentirao cijelu situaciju tek kazao: ”Nakon ovih izbora možemo uvesti kletvu “dabogda dobio Bandićevu izbornu podršku”

Tomašević ističe da je Bandić “postao simbol korupcije, bahatosti i lošeg upravljanja ne samo u Zagrebu već u cijeloj Hrvatskoj” i da “nakon ovih izbora možemo uvesti kletvu ‘dabogda dobio Bandićevu izbornu podršku!”’




Profesor Pravnog fakulteta Josip Kregar smatra pak da HDZ mora u bližoj budućnosti uskratiti Bandiću podršku u Gradskoj skupštini, inače će kao stranka u Zagrebu posve propasti.

“Ugled HDZ-a je potpuno srozan jer ne računaju se samo ogranci u gradskim četvrtima, nego će se na sljedećim izborima prvenstveno računati broj izašlih birača. Budući da su se počeli pojavljivati suvisli i organizirani protivnici Bandićeve vladavine Zagrebom, onda će to značiti da HDZ mora napustiti Bandića ako želi ostati imalo važan faktor u gradskoj politici”, istaknuo je za Index Kregar.

On smatra da je vidljiv rast spontanog otpora Bandiću, u čemu je ključnu ulogu odigrao Dario Juričan koji je “objasnio građanima kako funkcionira trenutni tip vladavine Zagrebom”, ali da je to zasad mozaik koji se slaže, no ne i jasan plan.




“Možda će Bandić zaključiti da je njemu najpametnije povući se i biti bolestan”, kaže Kregar koji smatra da će Bandić, kada dođe taj trenutak, mirno napustiti vlast, ali da će “biti velika borba da do tog trenutka dođemo”.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.