fbpx
Screenshot

Počelo tiskanje glasačkih listića za predsjeničke izbore: Evo po kojoj cijeni će se izrađivati!

Autor: Dnevno

U Narodnim novinama u srijedu je počelo tiskanje nešto više od 3,8 milijuna glasačkih listića za predsjedničke izbore koji će se održati u nedjelju, 22. prosinca.

Listići se tiskaju na formatu B4, a zbog broja kandidata, njih 11, bit će nešto veći u odnosu na prošle predsjedničke izbore, kad su bila četiri kandidata.

“Naručili smo onoliko glasačkih listića koliko je u trenutku narudžbe bilo birača u registru, bez ikakve sugestije da će odaziv biti ovakav ili onakav”, objašnjava potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Vesna Fabijančić-Križanić. Naručeno je, precizira, 3.825.000 listića, cijena po listiću je 38 lipa, što s PDV-om iznosi 1.816.875 kuna.


Uz glasačke listiće, DIP je naručio i tiskanje ostalog izbornog materijala: zapisnike biračkih odbora, izbornih povjerenstava, plakate…

S Narodnim je novinama, kao i za svake izbore, dogovorena izrada glasačkih kutija različitih dimenzija, manje za biračka mjesta sa manje birača, veće za mjesta gdje je birača više.

Tiskani glasački listići prvo idu u inozemstvo, u Hrvatskoj će do biračkih odbora doći dan prije izbora, dan-dva prije do izbornih povjerenstava.

Fabijančić-Križanić ističe da je DIP za predsjedničke izbore osigurao glasovanje za slijepe birače, njih 90-ak.

Ti će birači moći glasovati i pomoću matrice i listića na Brailleovo pismu, kaže potpredsjednica DIP-a i objašnjava kako im se to na parlamentranim i europskim izborima nije moglo osigurati zbog prevelikih listića.

DIP je u srijedu odlučio da se udruzi Dodir osiguraju sredstva za prevoditelje za gluho-slijepe birače, za dva kruga 27. 600 kuna.  Usluga uključuje od pratnje gluho-slijepe osobe do biračkog mjesta do pomoći kod popunjavanja glasačkog listića.
Listu od 11 kandidata za predsjednika države, slijepe će osobe moći preslušati na stranicama DIP-a.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.