fbpx
Foto: Darko Tomas / CROPIX

Nekadašnji vozač Nikice Gabrića, koji tvrdi da je bogatstvo stekao svadbom i poklonima, danas spašava Kolindinu kampanju

Autor: Dnevno

Poreznici su 2014. godine ispitivali Brkićevo bogaćenje od 2005. do 2012. godine, a u izvještaju koji su napravili o njemu i njegovim prihodima ima vrlo zanimljivih i sumnjivih transakcija.

Na samom početku tog dokumenta spominje se Brkićeva ušteđevina od pola milijuna kuna koju je imao već u 2005. godini. Kako, pitali su ga poreznici? Pa, darovi sa svadbe i pokloni roditelja i rodbine, odgovorio im je danas drugi čovjek HDZ-a, otkriva Index.

Prema tim dokumentima, Brkić je 2006. godine kao činovnik u SOA-i s tada prosječnom mjesečnom plaćom od oko 9 tisuća kuna uzeo kredit od milijun kuna kod Karlovačke banke. To je samo jedan u nizu kredita.

Dan kasnije, 31. svibnja 2006. godine, s kreditom od milijun kuna Brkić je kupio dionice Plive u iznosu od 1.016.600 kuna! Toga dana jedna dionica vrijedila je 596 kuna. Nešto više od mjesec dana kasnije, točnije 6. srpnja, te iste dionice prodaje za iznos od 1.283.032 kune. Dionica je tog dana bila na razini od 768 kuna.

U samo mjesec dana, Brkić je tako na mešetarenju na burzi zaradio 266.432 kune! Kako je Brkić, koji je u to vrijeme bio zamjenik načelnika odjela SOA-e za unutarnju kontrolu, znao da treba toliko riskirati i sve uložiti u dionice Plive, ostaje upitno, kao i kako je mogao dobiti tako veliki kredit.

Brkić je u Domovinskom ratu bio pripadnik MUP-a, točnije član Alfa, specijalne policijske jedinice. Politička karijera kreće mu od 2000. godine, kada se kao zapovjednik specijalaca upisuje u HDZ, a s 33 godine odlazi u mirovinu.

U mirovini je radio kao vozač oftalmologa Nikice Gabrića za 5.000 kn mjesečno a onda ga iz zaborava izvlači Tomislav Karamarko s pozivom u Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) gdje je počeo raditi 2005. godine. Iz SOA-e će se Brkić ubrzo, 2008. godine, prebaciti u policiju i to kao zamjenik ravnatelja policije Vladimira Fabera. Iako je tada imao tek završenu srednju školu, Brkić je do 2012. godine bio zadužen za specijalnu i krim-policiju te za Centar za forenzička pitanja.

U prosincu 2011. godine ulazi u sabor, a glavni tajnik HDZ-a postao je u svibnju 2012., nakon što je Karamarko izabran za predsjednika stranke.
Jozo Brkić, brat Milijana Brkića, drugog čovjeka HDZ-a,  vlasnik je čak 19 tvrtki. Šesnaest njih osnovao je od ožujka prošle godine do siječnja ove godine.
Imovinsku karticu MIlijana Brkića Vase možete vidjeti OVDJE.

Podsjetimo i kako je Brkić skoro ‘izletio’ iz stranke nakon što je bio osumnjičen, te podvrgnut višemjesečnom istragom koja je pokrenuta temeljem kaznene prijave PN USKOK-a protiv njega, njegova brata Joze Brkića, kuma Blaža Curića i nekadašnjeg policijskog informatičara Franje Varge u kraku famozne afere SMS, vezano za navodno nezakonito “nadziranje” četiri ženske osobe.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.