Foto: Ivan Peric / CROPIX

GLAVAŠ: NE DIRAJTE MI Zorana jer ja ću se vratiti

Autor: Mate Bašić/7dnevno

You don’t mess with Zohan, kod njega nema licemjerja ni laži, ima dosta zagrebačkoga asfalta u nogama, on je mangup i političar, fajter, diplomat i domoljub, eto, pa zato ima moju potporu – zaprepastivši i medijsku javnost u Hrvatskoj izgovorio je političku logičku složenu semantičku figuru osječki general Branimir Glavaš potpisujući papirić za predsjedničku podršku ražalovanomu negdašnjemu premijeru Zoranu Milanoviću.

– On je čovjek koji ima svoj stav, sviđalo se to nekomu ili ne. Ograđivao se on od mene ili ne, moje je ustavno pravo da potpisujem ili glasujem kako ja mislim. On je državnik bez obzira na naše različite političke orijentacije, u kampanji je i ja to razumijem. Svaki slobodni građanin, optuženik ili osuđenik, ima pravo glasovanja. Milanović je moj izbor, you don’t mess with Zohan, jer ja očekujem da on bude predsjednik svih građana i ne očekujem nikakve povlastice – rekao je Glavaš zarez Branimir.

Doista, Milanovićevu predsjedničku kandidaturu podupire čak 13 hrvatskih registriranih stranaka – SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.

Nagađajući što sve te akronimske kratice znače, predsjednik akronimskoga HDSSB-a Branimir Glavaš iskoristio je nedavni sunčani nedjeljni dan za šetnju kako središtem, tako i centrom Osijeka, pa je usput dao ovlašni potpis za predsjednika Milanovića, usput budi rečeno, nepobitno najgorega premijera (predsjednika Vlade) u povijesti hrvatske državnosti, od Trpimirovića naovamo, iako se samo onomad po Sanaderu oktroirana Jadranka Kosor rođ. Vlaisavljević po tmurnim završnicama eventualno može ravnati, mjeriti, usporediti i/ili uspoređivati.

Opsesija proganjanja

Bilo je negdje tri frtalj tri prošlo sedam minuta ujutro u Australiji uza znanje da je vremenska razlika do Hrvatske 10 sati kad sam svojim prekooceanskim telefonskim pozivom iznenadio Glavaša, naime Branimira.

– Sve što sam imao reći o svojoj podršci omladincu Milanoviću, već sam rekao, demokracija je to – rekao je Glavaš, tek se kušajući u misli usredotočiti nakon opetovane sudske rasprave o njegovim tzv. ratnim zločinima nad osječkim Srbima, gdje su ovaj put (27. 11.) na ovom ročištu svjedočili Josip Manolić i Vladimir Šeks.




Bilo mi je žao, gotovo sam se rasplakao, zagnjavivši B. Glavaša: fakat, glupo je bilo da ga ja nešto ispitujem u svezi glede, naime you don’t mess with Zohan, jer se čovjek tek povratio iz sudnice u kojoj je prigodno prvi svjedočio vjekovječni Joža Manolić, govoreći da nema saznanja o događajima u Osijeku u inkriminiranom razdoblju, makar s Glavašem nikada nije bio u ljubaznim odnosima te da je Glavaš imao opsesiju da ga se proganja iz bivšeg režima, istaknuvši da nikada nije dobio izvješće o Glavaševoj umiješanosti u bilo kakvo ubojstvo, niti je otvarana istraga, a izvješća je dobivao iz cijele Hrvatske pa misli da u njima nije pisalo ništa o Glavašu o težim djelima i ubojstvima koja bi se povezivalo s njime te je konačno posvjedočio da se na Vrhovnom državnom vijeću nikada nije raspravljalo o Glavašu jer vjerojatno nije ni bilo povoda.

Pritisak zbog Glavaša

Istodobno, dok je čak i Manolić kazivao da se na sjednicama Vrhovnog državnog vijeća u vrijeme rata nije raspravljalo o Glavašu, osoba zvana Vladimir Šeks ustvrdila je da su Washington i Bruxelles početkom 2004. pritiskali Hrvatsku da se pokrene postupak protiv Glavaša: – Dobivao sam najvažnija izvješća od SOA-e i POA-e, ali i ona iz naše diplomacije. Među njima je bila i bilješka iz 2004. tijekom koje je vršen pritisak na Hrvatsku koja je tada otvarala predpristupne pregovore za ulazak u EU. Pritisak je vršen kako bismo poboljšali naše zakonodavstvo, a jedan od ključnih uvjeta bio je da se Hrvatska obračuna sa svima koji su počinili ratni zločin. U toj bilješci navedena je i potreba da se procesuira Glavaša – izjavio je Šeks, dometnuvši da je riječ o bilješci sa sastanka tadašnjega predsjednika saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorada Pupovca u Washingtonu s predstavnicima State Departmenta.




Sve u svemu, govore mi dobri ljudi, neki novinari, a i neki tzv. politički analitičari: Branimir Glavaš ostao je bez svoje hrvatske pjesme, umro mu je davno Tuđman, dosadan mu je postao brzopotezni šah s malenim schecksovima, pa održavajući se na životu, on pjeva: – You don’t mess with Zohan, kod njega nema licemjerja ni laži, ima dosta zagrebačkoga asfalta u nogama, on je mangup i političar, fajter, diplomat i domoljub, eto pa zato ima moju potporu.

Autor:Mate Bašić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.