Foto: CROPIX

DEJAN JOVIĆ MEĐU SRBIMA IZVRIJEĐAO ŠKORINE GLASAČE: Za Srbe je najbolji Milanović

Autor: dnevno.hr

”Mlanović je bolji kandidat za Srbe u Hrvatskoj. Rekao je da su ratovi gotovi, a to je – koliko god izgledalo banalno – važna izjava u zemlji koja svakodnevno slavi rat, umjesto da ga komemorira.”, rekao je u intervjuu za srbijanski Danas redoviti profesor Fakulteta političkih znanosti Dejan Jović koji je u članku naslova Hrvatska ne može da pobegne od regiona konstatirao i da jugonostalgija u Hrvatskoj itekako postoji, a onda se osvrnuo i na nastup Lepe Brene u zagrebačkoj Areni.

“Hrvatska je, kao što su pokazali izbori, pluralistička zemlja, pa u njoj zagrebačku Arenu mogu napuniti pjevači koji šalju različite političke i društvene poruke. Jugonostalgija u Hrvatskoj postoji kod starijih generacija, a kod mlađih se radi o traganju za alternativama postojećem stanju. Drago mi je da je tako, jer je to izraz otpora nacionalizmu i sektaškom dogmatizmu koji je snažno prisutan u javnom diskursu, obrazovnom sistemu i političkom govoru. Ne treba, pritom, zaboraviti ni da je broj onih koji su htjeli samostalnu Hrvatsku pod svaku cijenu 1990. bio je samo nešto više od 11 posto, isti kao i broj onih koji su htjeli ukidanje republika i centralističku Jugoslaviju. Svi ostali su bili za neku vrstu kompromisa, najčešće u okviru neke jugoslovenske konfederacije ili održavanja stanja kakvo jeste. Hrvatska nije bila antijugoslovenska – ona je to postala tek sa ratom koji je odgovarao i hrvatskim šovinistima kao što je odgovarao i slovenačkima, srpskima i albanskima. Ali, to je prošlost i iza nas je. Iz koncerta Lepe Brene ne može se zaključiti da Hrvati danas žele obnovu Jugoslavije. Ali, ljudi želi slobodu da slušaju i pjevaju šta hoće, a ne da im generali to zabranjuju ili dozvoljavaju”, smatra Jović koji napominje da je dobro da su poražene najradikalnije grupe u hrvatskoj politici. Uz to, ocijenjuje kako je ljevica u Hrvatskoj slaba iz više razloga. ”Kao što su: obrazovni sistem koji o Jugoslaviji i socijalizmu govori samo loše, uloga Katoličke crkve i nacionalističke desnice koja stigmatizira sve šta se nalazi lijevo od centra – uključujući tu i SDP, dominantna interpretacija rata koja uzroke rata vidi u Miloševiću, koji je bio i predsjednik Socijalističke partije, itd. No, ni političari koji dolaze iz te ljevice nisu dovoljno artikulirali politike za 21.stoljeće”, tvrdi Jović koji naglašava da su Škoru podržale najradikalnije grupe u hrvatskoj politici.

“Iako kao politolog mislim da Škoro ne bi mogao ozbiljno uzdrmati politički sistem čak i da je pobjedio na izborima jer predsjednik Republike u Hrvatskoj više nema toliku moć, kao građanin mislim da je dobro da je ispao već u prvom krugu. Podržavale su ga najradikalnije grupe u hrvatskoj politici i dobro je da su poražene. Nadam se da će se držati svog slogana: „Sad ili nikada!“, kazao je Dejan Jović

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.