Srdjan Vrancic / CROPIX

Dalija Orešković šaljivo o Kolindi: ‘Od nje to zvuči kao šala kad govori o antukorupciji’

Autor: Dnevno

Predsjednica stranke Start i bivša predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković gostovala je u današnjem  Novom danu N1 Televizije gdje je komentirala debatu predsjedničkih kandidata.

“Korupcija je naš nacionalni problem broj jedan. Razmjeri te korupcije predstavljaju nacionalnu ugrozu i način na koji se politička scena odnosi prema problemu je razočaravajući. Mnogi su se i u izborima za EU parlament reklamirali govoreći o borbi protiv korupcije, ali nitko nije ponudio neko konkretno rješenje.

Kada su u pitanju predsjednički kandidati, bilo bi djetinjasto od nas očekivati da će Kolinda Grabar-Kitarović iznijeti neke argumente o borbi protiv korupcije. Kada ona kaže antikorupcija, to zvuči kao šala, ona je nju uvela u institucionalni dio vlasti. Zahvaljujući njoj korupcija je u dijelu izvršne vlasti i ona je njezin promotor”, rekla je Dalija Orešković.

“HDZ je postao vezivno tkivo korupcije, dovoljno je vidjeti tko je vodio kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, uloga Milana Bandića je fina trešnja na torti, pitanje je samo što je protulijek. Smatram da je ona ciljano djelovala na potkopavanju državnih institucija, kako bi koruptivna slika Hrvatske dominirala. No nije rješenje nečiji karakter – nije problem što ona ima loš karakter, a da će nam nečiji dobar karakter pomoći. Zamjeram i oporbi koja je u dva mandata mogla pokrenuti procese koji bi izgradili državu, a nisu poduzeli ništa.

Ne vidim sadržaj kojim se bori protiv korupcije”, rekla je Orešković.

Kada je u pitanju sinoćnja debata, Zoran Milanović spomenuo je tvrtku Kontinental prijevoz, u čijem je nadzornom odboru predsjednica bila četiri godine, a Leona Sulića, kojeg povezuje s tom tvrtkom, predsjednica je pomilovala 2016. godine, Orešković kaže:

“S tim predmetom se nismo bavili, meni je to nova informacija. Povjerenstvo se bavio pitanjem pomilovanja, koja su bila sporna. Kada netko svoje ustavne ovlasti vrši tako da bi pomilovao osobu s kojom je blisko surađivao, to je čista situacija sukoba interesa. Pomilovanje je posebno pravo, datira iz srednjeg vijeka kao akt milosti i za njega ne treba posebno obrazloženje. No neprihvatljivo je da se ovlasti javne funkcije koriste za vraćanje dugova iz prošlosti. U slučaju pomilovanja, predsjednica se pozvala na mišljenje komisije koju je potom raspustila. Ona je davala akt milosti i bilo je nužno da se upozna o kakvim se postupcima radi…




Problem je u našem mentalnom sklopu. U tvrtkama u županijama i gradovima na pozicijama u nadzornim odborima zaposlene su osobe po stranačkoj dužnosti”

Na pitanje za koga će glasati na izborima u nedjelju, Dalija Orešković nije htjela odgovoriti. 

“Izaći ću na izbore, smatram da je to građanska dužnost. Tvrdim da je problem u funkcioniranju naše stvarnosti to što državom upravljaju dva politička kartela”, zaključila je Orešković.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.