Marko Todorov / CROPIX

Čovjek iz sjene koji je na Pantovčak doveo Mesića, Josipovića i Milanovića: Znao je što će Kolindu koštati izbora i bacio mamac

Autor: Dnevno

Njegove procjene pokazale su se presudnima za niz pobjeda na izborima. A njegovi savjeti dragocjeni u pohodu na Pantovčak svakog predsjednika Republike koji je dolazio sa ljevice u posljednjih 20 godina. On je strateg koji je kovao sudbine triju hrvatskih predsjednika.

Ivu Josipovića je nagovorio da se kandidira za predsjednika 2010., uvjeren da upravo osoba njegovog profila na njima može pobijediti. Sudjelovao je u kampanji Stipe Mesića 2005. godine, a jedan je od najzaslužnijih i za pobjedu Zorana Milanovića na ovim predsjedničkim izborima, piše SlobodnaDalmacija.

Ivan Račan, sin pokojnog hrvatskog premijera i vlasnik PR agencije Maksima komunikacije, sudjelovao je u pobjedničkim kampanjama triju različitih predsjednika Republike, što je potpuni raritet u hrvatskim, a vjerojatno i u svjetskim razmjerima.

Unatoč tome, nikada se nije gurao u prvi plan. Niti je sklon sebi pripisivati neke mitske sposobnosti. Intervjue je davao rijetko, tajne svoga zanata otkrivao još rjeđe. Uvijek je isticao da je za pobjedu uvijek najzaslužniji sam kandidat, a ne netko od njegovih savjetnika. Tako je bilo i na ovim izborima. Ivan Račan će prije upozoriti na ulogu Orsata Miljenića, koji je bez greške vodio Milanovićev izborni stožer. Nego na svoj vlastiti doprinos njegovoj pobjedi.

Nema, međutim, nikakvog spora da je upravo ovaj 47-godišnji PR-ovac, koji se nakon što je okončao mandat u Saboru vratio u svoju privatnu tvrtku, još u startu pravilno procijenio kojim putem Milanović treba ići u svojoj kampanji kako bi probijedio Kolindu Grabar Kitarović i moćnu HDZ-ovu stranačku mašineriju, piše Slobodna.

Ivan Račan morao je među prvima osjetiti i pukotinu koja se javila i kod Kolinde Grabar Kitarović. Ona je svoj mandat na Pantovčaku započela sa prilično tvrdih desnih pozicija. Maknula je bistu Josipa Broza i lamentirala kako je “Za dom spremni” stari hrvatski pozdrav. Kako je mandat odmicao, polako je prešla na “domobranske” pozicije. A na kraju, bar u očima radikalne desnice, postala gotovo pa partizanka. Račan je znao da se zaokreti u politici mogu raditi, ali ne tako da te vlastita publika ne može pratiti. A upravo to je na koncu Kolindu Grabar Kitarović koštalo izbora.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.