fbpx
Ilustracija / Wikimedia Commons

ZVIJEZDA KOJA PRKOSI SVIM DOSADAŠNJIM SPOZNAJAMA! Stručnjaci tvrde: ‘Ovako nešto još nismo vidjeli’

Autor: Zlatko Govedić

Zagonetna neutronska zvijezda s neuobičajeno sporom brzinom rotacije otkrivena je na “zvjezdanom groblju”. Otkrio ju je međunarodni tim astronoma s pomoću radioteleskopa MeerKAT u Južnoj Africi.

Ovo otkriće ističe se ne samo zbog male brzine rotacije, već i zato što je pronađen unutar groblja neutronskih zvijezda s kojeg uopće ne bi trebalo biti radiosignala.

Neutronske zvijezde obično imaju promjer oko 12 km, a gustoća im je usporediva s gustoćom atomskih jezgara. Razvojna faza zvijezda velike mase nakon što su potrošile svoje nuklearno gorivo i eksplodirale kao supernove. Često se u početku vrte velikom brzinom – nekoliko desetaka tisuća puta u minuti, ali se s vremenom, kako gube energiju, usporavaju.


Međutim, novootkrivena neutronska zvijezda nazvana PSR J0901-4046, ima period rotacije od samo 75,88 sekundi.

Jedna od mogućnosti je da bi taj novootkriveni objekt mogao biti nova teorijska klasa magnetara ultradugog razdoblja, međutim bit će potreban daljnji rad kako bi se potvrdilo je li to doista tako ili ne.

“Nevjerojatno je da smo detektirali radioemisiju iz ovog izvora sa svega 0,5% uobičajene brzine rotacije. Pukom srećom, njezina je zraka doprla do Zemljhe. Stoga je vjerojatno da u galaktici postoji mnogo više takvih vrlo spororotirajućih izvora što ima važne implikacije na to kako se neutronske zvijezde rađaju i stare”, objašnjava astronomkinja i voditeljica studije Manisha Caleb sa Sveučilišta u Sydneyu.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.