Znate li što se dogodilo 14. rujna 2015.? Ovo otkriće može nam pomoći da ‘ugledamo’ sam nastanak svemira! | Dnevno.hr
Nasa

Znate li što se dogodilo 14. rujna 2015.? Ovo otkriće može nam pomoći da ‘ugledamo’ sam nastanak svemira!

Autor: DM/dnevno.hr

Dvije crne rupe, najgušća tvar u Svemiru, jedna mase 29 sunaca i druga mase 36 sunaca, vrtjele su se jedna oko druge 100 puta u sekundi prije nego li su se sudarile! Zamislite samo tu snagu

Prije 1,3 milijardu godina, u dalekoj su se galaktici dvije crne rupe zaplele u spiralu, nezaustavljivo se približavajući dok se nisu sudarile, pretvarajući tvar mase triju sunca u čistu energiju u desetinki sekunde. U tom kratkom trenutku u vremenu, sjaj je bio jači od svih zvijezda u svim galaksijama u cijelom svemiru koji poznajemo!

Međutim, one nisu oslobodile svoju energiju u svjetlost. Znate, ipak su to crne rupe. Sva ta energija izbačena je u spoj prostora i vremena,uzrokujući eksplozije svemira u obliku gravitacijskih valova.

Prije 1,3 milijarde godina, Zemlja je tek uspjela razviti višestanični život. Otada je Zemlja stvorila i razvila koralje, ribe, biljke, dinosaure i ljude. No, prije otprilike 25 godina, vrlo pametna grupa ljudi: Rai Weiss s MIT-a, Kip Thorne i Ronald Drever sa Caltecha, odlučili su da bi baš bilo dobro sagraditi divovski laserski detektor s kojim bi mogli tražiti gravitacijske valove iz stvari poput sudarajućih crnih rupa.

U ovom videu fizičar Allan Adams objašnjava zašto je otkriće gravitacijskih valova uopće bitno.

“Zahvaljujući LIGU, sada možemo sagraditi izvrsne detektore koji mogu slušati svemir, šuštanje i piskutanje kozmosa. Naš je posao da izmislimo i sagradimo nove opservatorije – cijelu novu generaciju opservatorija – na zemlji i u svemiru. Mislim, što može biti sjajnije od slušanja samog Velikog praska?”, kaže nadahnuti Adams.

Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.