Foto: Dragan Matic / CROPIX/Ilustracija

Znate li što je krvava ili blatna kiša? Neobična pojava približava se Hrvatskoj, evo što to znači

Autor: Z.S.

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak najavio je u petak da nam stiže hladna fronta koja će donijeti promjenu vremena te da će sa sobom iz Afrike donijeti zrak pun saharskog pijeska. To znači i nas čeka žuta kiša. Pojava je to koju nitko ne voli, a pogotovo vozači jer im ostavlja prljavštinu na automobilima,

“Hladna fronta koja donosi promjenu vremena glavninom se premješta sjeverno od Alpa. Hladan zrak prodire nad Genovski zaljev gdje je došlo do ciklogeneze. Genovska ciklona će djelovati na vrijeme u našim krajevima cijeli vikend i prvi dio idućeg tjedna.


Na prednjoj strani doline niskog tlaka jača južno strujanje i topli nestabilan afrički zrak pun saharskog pijeska u jugozapadnoj visinskoj struji dolazi nad Balkanski poluotok. Zbog velike koncentracije pustinjskog pijeska očekujemo žutu kišu”, naveo je.

Razna imena

A kako je pojašnjeno na stranicama DHMZ-a, kiša koja ostavlja najčešće smeđe ili žućkaste tragove na površini ili izloženim objektima naziva se blatna kiša, a poznata je i kao žuta kiša, krvava kiša i obojena kiša. Blatna kiša povremeno se može zamijetiti i na području Hrvatske, češće na Jadranu i u područjima uz Jadran nego u kontinentalnom dijelu zemlje, objašnjava DHMZ na svojim stranicama. Blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama, navodi DHMZ.

Saharski pijesak i prašina nad splitskom okolicom. Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX

Istaknuli su kako na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5 000 m i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje.

Zašto je obojena?

U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave, pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena.

Afrička neman pred vratima, stiže svima mrska vremenska pojava: Slijedi i oštar pad temperature

U Europi blatne kiše najčešće su na području Pirinejskog poluotoka, Apeninskog poluotoka te na području Grčke gdje se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine sjeverne Afrike i mogućnosti obogaćivanja zraka vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora.
saharska kiša
Guliver

Ipak, nad našim područjima takve sinoptičke situacije nisu prečeste, a i blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost.

 

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.