Foto: Unsplash

Znanstvenike oduševilo novo svojstvo kave: Tko bi rekao da može poslužiti za ovo

Autor: B. D.

Australski znanstvenici otkrili su nevjerojatno novo svojstvo kave. Dodavanjem pougljenjene mljevene kave u beton mogli bismo dobiti i do 30 puta čvršći materijal, prenosi Science Alert.

Svake godine u svijetu se proizvede oko 10 milijardi kilograma otpada od kave. “Odlaganje organskog otpada predstavlja izazov za okoliš jer se zbog njega otpuštaju staklenički plinovi kao što su metan i ugljikov dioksid, koji utječu na klimatske promjene”, objašnjava inženjer Sveučilišta RMIT Rajeev Roychand.

Istovremeno drugi izazov predstavlja stalno visoka globalna potražnja za građevnim materijalom. “Kako bi zadovoljili globalne potrebe za građevnim materijalom, stalno se provode iskapanja prirodnog pijeska diljem svijeta, koji se obično kopa iz korita rijeke i obala mora, što šteti okolišu”, rekla je inženjerka Sveučilišta RMIT Jie Li.

Foto: Unsplash

Kava može zamijeniti pijesak

“Iskapanje pijeska ima negativan učinak na okoliš, a i na Zemlji postoji u ograničenoj količini. U koraku s kružnim pristupom ekonomiji možemo iskoristiti organski otpad kako bismo zaštitili prirodne resurse poput pijeska”, tvrdi znanstvenica. Organski proizvodi poput mljevene kave ne mogu se dodati betonu jer bi otpuštali kemikalije koje bi oslabile snagu materijala. Međutim kad se otpad od kave zagrije na više od 350 Celzijevih stupnjeva iz njega se otpušta kisik.

Štednjaci na plin kriju veliku opasnost: ‘Problem za cijelu obitelj, značajan su rizik’

Taj proces se zove piroliza. Ona razbija organske molekule te stvara ugljen bogat ugljikom koji je odličan za vezivanje betona. Royhand i kolege pokušali su pirolizirati kavu i na 500 stupnjeva Celzija, ali rezultat nije bio tako dobar. Znanstvenici navode da još moraju testirati dugotrajnost novog cementa. Trenutno istražuje kako se hibrid kave i cementa ponaša pri ciklusima zamrzavanja i topljenja, kako apsorbira vodu i kako se ponaša u drugim uvjetima.
“Naše istraživanje još je u ranoj fazi, ali otkrili smo nove činjenice s pomoću kojih ćemo moći smanjiti količinu organskog otpada i istovremeno pomoći ekonomiji”, rekla je inženjerka Shannon Kilmartin-Lynch s RMIT-a.
Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.