Ilustracija

ZNANSTVENIK UPUTIO APEL JAVNOSTI: ‘Brzo reagirajmo! Špijuniraju nas izvanzemaljske sonde’

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Američki fizičar i neovisni istraživač SETI-a (Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom) James Benford tvrdi da bi trebalo da pošaljemo vlastite sonde da bismo ispitali situaciju u kozmosu. Smatra da bi obližnji asteroidi koji prate Zemljinu orbitu, također poznati kao koorbitale, mogli biti idealno mesto za izvanzemaljsko špijuniranje. Svoja otkrića, pod nazivom “U potrazi za promatračima”, objavio je u časopisu Astronomical journal.

“Takva sonda mogla bi trajati sve dok naša civilizacija ne razvije tehnologiju koja će ju moći pronaći pa kada jednom stupimo u kontakt, mogla bi započeti komunikacija u realnom vremenu”, napisao je Benford u radu.

To bi mogao da bude dugotrajan izvještaj o našoj biosferi i civilizaciji.

U svom radu, Benford ne nudi samo “moguće lokacije za izvanzemaljske sonde”, nego predlaže i načine kako istraživači mogu tražiti dokaze o izvanzemaljskoj tehnici, u rasponu od korištenja optičkih i radijskih teleskopa, do slanja svemirskog broda.

S obzirom na blisku i stalnu prisutnost u blizini Zemlje, moglo bi se zaključiti da bi Mjesec mogao biti bolja lokacija za špijunsku stanicu od udaljenijih koorbitala, ali Benford ističe da je dio Mjesečeve površine stalno u tami, uskraćujući sondama solarnu energiju za njihovo funkcioniranje. Postavljanje sondi preblizu Zemlji također bi moglo predstavljati problem, jer Benford tvrdi da izvanzemaljci vjerojatno žele ostati neotkriveni.

Čini se da je najbliži koorbitalni asteroid u stabilnoj orbiti koja će stoljećima pratiti Zemlju. Iako se o njima još puno toga može naučiti, Benford je rekao da bi oni mogli biti idealno mjesto za izvanzemaljske sonde jer imaju stabilne orbite u dužem periodu.

Iako Benford priznaje da ideja nema dokaze, on tvrdi da nemamo što izgubiti ako provjerimo njegove tvrdnje.




Paul Davis, fizičar i astrobiolog na Državnome sveučilištu u Arizoni, također sumnja da ćemo pronaći izvanzemaljsku tehnologiju za nadzor, ali smatra da bi bilo korisno da znanost to svejedno provjeri.

“Kolika je vjerojatnost da će izvanzemaljska sonda biti na nekoj od ovih orbitala? Očigledno krajnje mala”, rekao je Davis za Live science.

“Ali, ako nas to ne košta puno, zašto ne provjeriti? Čak i ako ne nađemo izvanzemaljce, možda pronađemo nešto zanimljivo”, zaključuje Davis.




Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.