Ilustracija

Znanstvenik upozorava: ‘Dolazit će nam i drugi izvanzemaljski predmeti! Ovo je najveći dokaz’

Autor: Zlatko Govedić

U svojoj još neobjavljenoj knjizi “Izvanzemaljac: Prvi znak inteligentnog života izvan Zemlje”, izraelsko-američki teorijski fizičar Avi Loeb (59) rekao je američkim medijima da je misteriozni objekt nazvan Oumuamua (“izviđač”) došao iz pravca Vege, ušao u orbitalno područje Sunčeva sustava 6. rujna 2017. godine i mjesec dana prolazio blizu Zemlje “brzo se krećući prema zviježđu Pegaza”.

Iako je dugačak samo oko 100 metara, vjeruje se da je to prvi “međuzvjezdani objekt ikad otkriven u Sunčevu sistemu.

Prema Loebu, to nije bio običan kometa, nego dio odbačene tehnologije izvanzemaljske civilizacije. Ukazao je na neobičan oblik sličan cigareti, bez presedana za normalne svemirske objekte, dodajući da je bio “neobično svijetao”, barem “deset puta svjetliji od tipičnih kamenih asteroida ili kometa Sunčeva sustava”.

Međutim, ključni razlog zbog kojeg Loeb tvrdi da je riječ o umjetnom objektu bila je njegova neobična putanja u blizini naše zvijezde.

“Umjesto da uspori kada se udaljavao od Sunca, Oumuamua je ubrzao blago, ali statistički u iznimnoj mjeri”, napisao je. To je moguće za komet, jer toplina zvijezde oslobađa zamrznute plinove s površine, koji djeluju poput raketnog motora, ali u tom je slučaju Oumuamua trebalo da ostavi prepoznatljiv “rep”.

“Jedini način da potražimo izvanzemaljske civilizacije jest da pretražimo njihovo smeće, poput istraživačkih novinara koji koji kopaju po smeću poznatih osoba”, rekao je Loeb i dodao da predviđa da će se slični scenariji ponavljati i u budućnosti te da će se u Sunčevu sustavu pojavljivati i drugi odbačeni predmeti izvanzemaljske tehnologije.




Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.