Ilustracija

ZNANSTVENICI UPOZORILI: Planet se nikada nije topio ovom brzinom! Evo što je pravi mit glede globalnog zagrijavanja

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Brzina i opseg globalnog zagrijavanja u današnje vrijeme nadmašuju sve što je dosad zabilježeno u proteklih 2000 godina, tvrde znanstvenici.

Istodobno pokazuju da se poznati povijesni događaji poput “malog ledenog doba” ne mogu usporediti s razinom globalnog zagrijavanja viđenog u proteklom stoljeću, piše BBC.

Istraživanje pokazuje da je trenutačna razina zagrijavanja viša nego ijedna dosad zabilježena. Znanstvenici kažu kako je to pokazatelj da mnogi od argumenata kojima su se prije koristili klimatski skeptici više ne vrijede.

Znanstvenici dijele klimatsku povijest svijeta posljednjih nekoliko stoljeća u nekoliko velikih era, od “toplog rimskog razdoblja” koje je trajalo od 250. do 400., kada je vrijeme širom Europe bilo neobično toplo, do “malog ledenog doba” i opadanja temperatura od 14. stoljeća nadalje.

Neki te događaje smatraju dokazima da se svijet zagrijavao i hladio u više navrata kroz stoljeća, te da je zagrijavanje prisutno od Industrijske revolucije samo dio tog procesa, što nije razlog za brigu.

Nova su pak istraživanja ozbiljno uzdrmala valjanost te teze. Znanstvenički timovi rekonstruirali su klimatske uvjete u posljednjih 2000 godina koristeći se pokazateljima klimatskih promjena poput godova, koralja i jezerskih taloga. Došli su do zaključka da se ništa od navedenog nije dogodilo na globalnoj razini.

Znanstvenici tvrde da su u razdobljima pre moderne industrijske ere glavni uzrok zagrijavanja bili vulkani, te da nema dokaza o ikakvom utjecaju zračenja Sunca na temperature na Zemlji.

“Naša istraživanja samo su pokazala da prirodni čimbenici sami po sebi nisu mogli uzrokovati globalno zagrijavanje na toj razini, bilo da je riječ o porastu temperatura, bilo o prostornoj rasprostranjenosti”, naveo je dr. Raphael Neukom sa Sveučilišta u Bernu.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.