Screenshot/Youtube

Znanstvenici su zabrinuti: SpaceX-ove rakete paraju nebo i ostavljaju crvene ‘atmosferske rupe’

Autor: Zlatko Govedić

Zvjezdarnica McDonald u Teksasu (SAD) bilježi pojavu jedinstvenih crvenih svjetala na nebu, koje znanstvenici povezuju s deorbitiranjem SpaceX-ovih raketa.

Ta svjetla, nazvana “SpaceX aurore“, rezultat su ionosferskih rupa stvorenih prilikom povratka sekundarnih potisnika raketa nakon odvajanja.

Iako one ne predstavljaju prijetnju okolišu i životu na Zemlji, znanstvenici proučavaju moguće nepoznate probleme koje ih one mogu uzrokovati.

Foto: Jeremy Perez

Ionosferske rupe

Otkako su rakete lansirane u svemir, poznato je da stvaraju rupe u gornjoj ionosferi, iznad 80 do 644 km nadmorske visine.

Te “ionosferske rupe” izazivaju svijetle crvene svjetlosne pojave nalik aurori. Zvjezdarnica McDonald nedavno je uočila manje i kuglaste crvene svjetlosne pojave koje nastaju kada SpaceX-ova raketa Falcon 9 napusti Zemljinu atmosferu.

Te svjetlosne pojave rezultat su rupa u ionosferi koje stvaraju sekundarni potisnici prilikom povratka na Zemlju.

Foto: Jeremy Perez

Istraživači tvrde da su SpaceX aurore postale sve učestalije, pojavljujući se 2 do 5 puta mjesečno.
Iako nisu opasne za život na Zemlji, njihov utjecaj još se procjenjuje. Promjene u ionosferi mogu poremetiti komunikaciju na kratkim valovima i ometati GPS signale.

Proučavanje tih pojava može pomoći znanstvenicima da bolje razumiju ionosferu, ali detaljniji utjecaji i dalje se istražuju.

SpaceX-ova lansiranja postaju sve učestalija, što znači da će SpaceX aurore i slične svjetlosne pojave u budućnosti postati uobičajene.
Rijedak svjetlosni fenomen javlja se sve češće: Zove se ‘Steve’ i vidi se uz polarnu svjetlost

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.