Foto: Screenshot/YouTube

Znanstvenici su očarani Izgubljenim gradom u dubinama oceana: Pogledajte kako izgleda ovo čudo

Autor: F.F

Na rubu podvodne planine zapadno od Srednjoatlantskog grebena, istraživači su otkrili izvanredan krajolik tornjeva koji se uzdižu iz tame dubokog mora. Njihovi zidovi i stupovi od karbonata, sablasno plavi u svjetlu daljinski upravljane podmornice, čine takozvani Izgubljeni Grad. Otkriven 2000. godine na dubini od preko 700 metara, ovo hidrotermalno polje predstavlja jedno od najdužih poznatih okružja izbijanja u oceanu. ‘Tornjevi’ dosežu visine od 60 metara, a nešto slično nikada prije nije pronađeno.

Tijekom najmanje 120.000 godina, plašt na tom području reagira s morskom vodom, ispuštajući vodik, metan i druge otopljenje plinove u ocean. U pukotinama izvora, ugljikovodici hrane mikrobne zajednice, stvarajući jedinstven ekosustav. U Izgubljenom Gradu može se pronaći hrpa rakova i puževa, a ponekad nalete i škampi, ježevi ili pak jegulje.


Unatoč ekstremnim uvjetima, istraživači smatraju da ovo područje zaslužuje pažnju i zaštitu, budući da bi rudarstvo u tom području moglo uništiti ovaj jedinstveni ekosustav. Za sada, Izgubljeni Grad ostaje jedino takvo otkriće koje je dostupno daljinski upravljanim podmornicama, drugačije ovom čudu jednostavno nije moguće prići.

Čarobno mjesto

Izvori Izgubljenog grada otkrivaju nevjerojatnu raznolikost života koja se razvila iz kemijskih reakcija na dubokom morskom dnu, umjesto od atmosferskog ugljičnog dioksida ili sunčeve svjetlosti. Ugljikovodici koji se proizvode u ovom jedinstvenom okolišu su osnovna gradivna blokova života, što postavlja pitanje da li je život možda nastao u sličnim staništima ne samo na Zemlji, već i na drugim mjestima u Sunčevom sustavu, piše ScienceAlert.


Kalcitni dimnjaci Izgubljenog grada su značajno veći od crnih dimnjaka, što ukazuje na dugotrajnu aktivnost. Najviši monolit, nazvan Posejdon, strši čak 60 metara u visinu. Unatoč ovom jedinstvenom i prirodnom čudu, postoji zabrinutost jer je Poljska dobila prava za eksploataciju dubokog mora oko Izgubljenog grada.

Iako nema ekonomske vrijednosti za iskopavanje u samom polju, rudarstvo može prouzročiti ozbiljnu štetu ovom ekosustavu. Pozivi stručnjaka da se Izgubljeni Grad uvrsti na popis svjetske baštine naglašavaju važnost zaštite ovog jedinstvenog podvodnog staništa prije nego bude prekasno.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.