Screenshot/Youtube

Znanstvenici stvorili pijesak koji se kotrlja uzbrdo: Zvuči bizarno, ali to bi vam moglo spasiti život

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici sa Sveučilišta Lehigh (Bethlehem, Pennsylvania, SAD) stvorili su mikročestice koje se ponašaju neočekivano.

Otkrili su da se mikroskopske čestice polimetil metakrilatne plastike presvučene željeznim oksidom mogu kretati uzbrdo, unatoč gravitaciji, pod utjecajem magnetskog polja.

Kada se aktivira rotirajuće magnetsko polje u blizini nagnute gomile čestica, svaka čestica doživljava zakretni moment, a zajedno s fluktuirajućim privlačenjem među česticama, one se samostalno penju uz padinu.

Ta se pojava naziva “negativni kut mirovanja”, a magnetsko polje prisiljava čestice da se privremeno povežu i kreću zajedno.

Jače magnetsko polje povećava koheziju čestica, što rezultira bržim kretanjem prema gore. To otkriće može imati široku primjenu, uključujući kontrolu miješanja tvari ili čak primjenu u mikrorobotici i farmakologiji.

Iako je istraživanje u početnoj fazi, znanstvenici već razmatraju daljnje korake, uključujući izradu sićušnih “stubišta” za ove čudno putujuće čestice.
Desetljećima stara tajna napokon otkrivena? Morsko dno zbunjivalo znanstvenike

Daljnja istraživanja će se usmjeriti na primjene otkrića i načine kako mikročestice mogu prevladati prepreke.
Ovo inovativno istraživanje otvara vrata novim saznanjima o ponašanju materijala na mikroskopskoj razini, a istraživači će nastaviti eksperimentirati kako bi bolje razumjeli zajedničko kretanje čestica.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.