Majmun kimera, Foto: Cao et al. / Cell

Znanstvenici stvorili majmuna ‘kimeru’: Ima dvije vrste DNK, a njegova priča rastužila je mnoge

Autor: Zlatko Govedić

Znanstvenici u Kini stvorili su majmuna kimeru s dvije vrste DNK. Eksperimentalna je to studija koja bi mogla imati koristi za medicinska istraživanja i očuvanje ugroženih vrsta.

“Kimera” je organizam koji se sastoji od stanica dvaju genetski različitih organizama iste ili različitih vrsta.


Ovaj majmun stvoren je kombinacijom matičnih stanica makakija s embrijem iste vrste. Živio je deset dana prije no što  je uspavan. On je prvi živi primjerak majmuna kimere stvorenog s pomoću matičnih stanica.

Važan iskorak

Ovaj uspješan pokušaj istraživanja mogao bi imati pozitivne implikacije za modeliranje neurodegenerativnih bolesti.

Stručnjaci iz Biomedicinskog i zdravstvenog instituta (Guangzhou, Kina) ističu kako bi majmuni kimere također mogli biti od velike važnosti za očuvanje vrsta, napose ako bi se postigle između dviju vrsta neljudskih primata, od kojih je jedna ugrožena.

Metoda stvaranja kimere uključivala je uzgoj devet linija matičnih stanica, koje su postale pluripotentne i sposobne oblikovati sve potrebne vrste stanica za stvaranje živog bića.

Divovsko govedo ušlo u Guinnessovu knjigu rekorda: Njegove su dimenzije impresivne
Nakon toga, odabrane stanice ubrizgane su u embrije genetski različite vrste majmuna, nakon čega su ženke okotile šestoro mladunaca.

Iako ovo istraživanje predstavlja važan iskorak, važno je napomenuti da su kimere nisu bile održive, a znanstvenici nisu dokazali nasljednost matičnih stanica, ključan element za stvaranje modela bolesti kod majmuna.

Ovaj poduhvat otvara nove perspektive, no znanstvenici moraju provesti daljnja istraživanja kako bi odgovorili na brojne izazove.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.