Screenshot/Youtube

Znanstvenici progovorili o meksičkim ‘izvanzemaljcima’: ‘U principu, netko je osakatio mumiju’

Autor: Zlatko Govedić

Vijest o izlaganju tijela izvanzemaljaca u meksičkom Kongresu u utorak, 12. rujna, obišla je svijet, zaprepastila širu javnost, razdragala teoretičare urote i ostavila brojne upitnike nad glavama znanstvenika. Upravo su oni osudili takve tvrdnje i potvrdili da tijela nisu nikakvi “izvanzemaljci”.

Meksički kongres održao je raspravu o neidentificiranim zračnim fenomenima (NZF, eng. UAP), kakvih je u posljednje dvije godine bilo i u američkom Kongresu.

Tijekom prezentacije, meksički novinar Jaime Maussan i vojnomedicinski liječnik José de Jesús Zalce Benítez predstavili su dva tijela, koja izgledaju kao da nisu viša od 1 m te su mršavo sa sivkastom kožom i velikim glavama, izložena u kutija nalik ljesovima.


Tvrdili su da DNK testovi otkrivaju da ostaci tih troprstih bića nisu ljudski te da njihovi abdomeni sadrže jajašca koja se mogu koristiti za reprodukciju. Dvojac je također rekao da su tijela došla iz Perua te da radiokarbonsko datiranje pokazuje da su stari tisuću godina.

Maussan je potom za medije naglasio da ne tvrdi da su ta tijela nužno izvanzemaljska, već samo da nisu ljudska i dodao da su pronašli dokaze za implantate napravljene od osmija i kadmija unutar tijela, “tehnologiju nepoznatu prije tisuću godina”.

‘Datiranje ugljikom-14 je beskorisno’

“Dopustite mi da vam kažem da je sve ovo potpuna besmislica. To što naš Kongres daje prostora ovom samoproglašenom ‘ufologu’ odraz je protuznanstvenog raspoloženja koje danas prevladava u našoj zemlji”, komentirao je Rafael Bojalil-Parra, direktor istraživanja Sveučilišta UAD (Mexico City) i dodao da testiranja tijela nisu obavljena na sveučilištu.

Test ugljikom-14 obavljen je 2017., no komercijalni ugovor sprječava sveučilište da otkrije rezultate. No čak i da tijela jesu izvanzemaljska, datiranje ugljikom-14 bilo bi beskorisno.

U Meksiku otkrivena nevjerojatna bića: ‘Imaju tri prsta, neki uzorci nose jajašca’
“Radiokarbonsko datiranje temelji se na atomima ugljika-14 koji nastaju kada Sunčevo zračenje udari u gornji sloj Zemljine atmosfere. Za radiokarbonsko datiranje izvanzemaljskih bića, morali bismo znati koja je stopa proizvodnje 14-C bila na njihovom matičnom planetu, a ne na našem”, tumači antropolog David Anderson sa Sveučilišta u Radfordu (Virginia, SAD).

Sakaćenje stopala

“Tužno je vidjeti kako se dobro opovrgnute tvrdnje Jaimea Maussana vraćaju na Internet. Tijela su razotkrivena na temelju anatomije, sa studijama koje pokazuju da su neka od tijela ljudske mumije koje su namjerno manipulirane da izgledaju kao izvanzemaljci. Primjerice, stopala ‘izvanzemaljaca’ mogu biti stvorena sakaćenjem stopala ljudske mumije”, tvrdi antropolog Andrew Nelson sa Sveučilišta Western (Ontario, Kanada).
(FOTO) Sve više pilota počelo objavljivati snimke NLO-a: Najnoviji primjer teško se može racionalno objasniti

“Stopala bi pretrpjela osakaćenja prstiju I i V, uz rezanje kože i mekog tkiva stopala iza prstiju, stvarajući stopalo s iznimno dugim prstima”, tumači paleontolog Rodolfo Salas-Gismondi sa Sveučilišta Cayetano Heredia (Lima, Peru).

‘Žele progurati narativ’

“Iako Maussan tvrdi da ima CT, C-14 i DNK dokaze, on te dokaze nije predstavio znanstvenoj zajednici na reviziju. Ako su ti ostaci doista stari tisuću godina i dolaze iz Perua, postavlja se pitanje jesu li opljačkani te kako su napustili zemlju”, dodaje Nelson.

“Sve veća popularnost teorija zavjere pomaže objasniti zašto se ovakve stvari događaju. Jednostavna stvarnost je da je sada isplativo – figurativno i doslovno – progurati narative da ‘elite’ nameću svoju volju širim ljudima lukavim, zavjereničkim, a ponekad i nadnaravnim sredstvima”, zaključuje antropolog Jeb Card sa Sveučilišta u Miamiju (Ohio, SAD).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.