Foto: Screenshot/YouTube/National Geographic

Znanstvenici predviđaju crni scenarij zbog jakih solarnih oluja: Mogli bi ostati bez interneta

Autor: F.F

Znanstvenici upozoravaju da bi nadolazeće solarne oluje mogle biti toliko snažne da će uzrokovati probleme s internetom diljem svijeta. Cijeli taj problem mogao bi potrajati nekoliko tjedana, a evo o čemu se zapravo radi. Gubitak kućnog internetskog priključka tijekom nekoliko sati već može biti prilično frustrirajuć, a situacija se dodatno pogoršava kada je potrebno hitno koristiti internet.

Zamislite da taj problem potraje nekoliko tjedana. Nažalost, ovo nije scenarij iz nekog manje poznatog niskobudžetnog trilera, to je stvarna mogućnost prema znanstvenicima koji prate aktivnosti na Suncu. Svakih 11 godina, Sunce prolazi kroz fazu poznatu kao solarni maksimum, gdje se na njegovoj površini počinju pojavljivati tamne mrlje. Ove tamne mrlje ispuštaju snažnu eksplozivnu energiju prema planetu, a uzrokovane su promjenom Sunčevog magnetskog polja.

Foto: Pexels

Takozvane solarne oluje

Iako je NASA predviđala da će sljedeći solarni maksimum započeti krajem 2025., nova studija predviđa da će se dogoditi već početkom 2024. godine. Dr. Dibyendu Nandi, fizičar iz IISER Kolkata Centra izvrsnosti za svemirske znanosti u Indiji, predviđa ovaj solarni događaj ranije od dosadašnjih procjena, piše UNILAD.

Rijedak svjetlosni fenomen javlja se sve češće: Zove se ‘Steve’ i vidi se uz polarnu svjetlost

Nandi ističe da je teško precizno predvidjeti intenzitet i posljedice solarnih oluja u ovom trenutku, ali ističe moguće katastrofalne posljedice na orbite satelita i poremećaje u komunikacijskim i navigacijskim mrežama. Ova situacija može dovesti do poremećaja mnogih tehnoloških alata koje svakodnevno koristimo, a Nandi sugerira da će 2024. biti dobra godina za promatranje aurora.

Iako je teško precizno odrediti kada će se dogoditi najintenzivnije solarne oluje, Nandi objašnjava razlike između njegovih istraživanja i NASA-inih zaključaka. Pojašnjava da pojedinačni solarni ciklusi variraju u duljini te da je 11 godina prosječno razdoblje, s obzirom na sve promatrane cikluse u modernoj eri.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.