fbpx
Ilustracija/Shutterstock

Znanstvenici poslali jezivo upozorenje svjetskim čelnicima na COP26: ‘Samo ćete ovako spriječiti razorne učinke klimatskih promjena’

Autor: Zlatko Govedić

Ova bi godina trebala biti prekretnica u rješavanju klimatskih promjena. No države svijeta još ne uspijevaju ispuniti zadane ciljeve, navodi se u novom izvješću Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

Izvješće o odstupanju emisija za 2021. godinu “The Heat Is On”, objavljeno 26. listopada, otkriva da trenutna obećanja o smanjenju emisija stakleničkih plinova i obuzdavanju globalnog zatopljenja još mogu dovesti do toga da se do kraja stoljeća svijet zagrije za 2,7 °C iznad predindustrijskih razina.

Težnja k “neto nultim emisijama” do sredine stoljeća – cilj koji su nedavno objavile Kina, Sjedinjene Države i druge zemlje, ali bez jasnih planova kako to učiniti – mogla bi smanjiti to zagrijavanje na 2,2 °C. Međutim, ni to neće biti dovoljno.


Na samitu u Parizu 2015. godine, 195 zemalja obećalo je da će smanjiti svoje emisije dovoljno da zadrže globalno zagrijavanje na znatno ispod 2 °C do 2100. Daljnje ograničavanje globalnog zagrijavanja na samo 1,5 °C spriječilo bi mnoge razorne posljedice klimatskih promjena, kao što je izvijestio Međuvladin panel za klimatske promjene IPCC 2018.

U svom najnovijem izvješću, objavljenom u kolovozu, IPCC je primijetio da se ekstremni vremenski događaji, pogoršani klimatskim promjenama uzrokovanim ljudskim djelovanjem, sada događaju na svakom dijelu planeta. Upozorio je da nam istječe rok za preokretanje nekih od tih učinaka.

Novo izvješće UN-a dolazi u ključnom trenutku, samo nekoliko dana prije samita svjetskih čelnika na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama 2021. ili COP26 u Glasgowu u Škotskoj (UK). Taj događaj ima posebnu važnost jer je to prvi samit COP-a od sporazuma iz 2015. u kojem se očekuje da će potpisnici značajno povećati svoja obećanja o smanjenju emisija.

Program UN-a za okoliš godišnje prati jaz između postojećih nacionalnih obećanja za smanjenje emisija i cilja Pariškog sporazuma. Izvješće za 2021. otkriva da nove obveze samo malo približavaju svijet onome gdje emisije trebaju biti do 2030.  godine.

Uz nova obećanja, ukupne godišnje emisije u 2030. bile bi 7,5 posto manje (oko 55 gigatona ekvivalenta ugljičnog dioksida) nego što se obećavalo prošle godine (oko 59 gigatona). No da bi se zadržalo zatopljenje od 2 °C, emisije bi morale biti oko 30 posto niže od novih obećanja, tj. oko 39 gigatona godišnje. Za održavanje zatopljenja na 1,5 °C potrebno je smanjiti emisije na oko 25 gigatona godišnje.

Dana 26. listopada, Gabriel Filippelli, geokemičar sa Sveučilišta Purdue (West Lafayette, Indiana, SAD) i urednik časopisa “GeoHealth”, s glavnim urednicima drugih časopisa koje je izdala Američka geofizička unija, suautor je izjave u kojoj su potaknuli svjetske čelnike na samitu da održe pod kontrolom “razorne učinke” klimatskih promjena tako što će odmah smanjiti globalne emisije ugljika i prijeći na zeleno gospodarstvo. “Mi smo znanstvenici, ali također imamo obitelji i voljene osobe uz naše sugrađane na ovom planetu. Sada je vrijeme da se premosti jaz između znanstvenika i građanina, glave i srca”, navode autori.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.