Foto: Screenshot/YouTube

Znanstvenici otkrili zapanjujući podatak o potresima iz prošlosti: Krivi su za puno toga danas

Autor: F.F

Sjeverna Amerika možda još uvijek osjeća posljedice potresa iz prošlosti, tvrdi novo istraživanje. Prema znanstvenicima, neki današnji potresi mogli bi biti rezultat potresa koji su zadesili kontinent prije više od stoljeća. Znanstvenici su pomoću statističkih zaključaka došli do ovog saznanja, ali još uvijek nisu potpuno sigurni u ovu teoriju, piše Science Alert.

Analizirajući tri najveća povijesna potresa u Sjevernoj Americi, znanstvenici su došli do zaključka da između 23 i 30 posto suvremenih potresa u New Madrid seizmičkoj zoni potječe od potresa iz 1811. i 1812. godine. Slično, potres u Južnoj Karolini 1886. godine mogao bi objasniti čak 72 posto suvremenih potresa u toj regiji.


“Neki znanstvenici pretpostavljaju da su suvremeni seizmici u dijelovima stabilne Sjeverne Amerike naknadni potresi, a drugi znanstvenici misle da je to uglavnom pozadinska seizmičnost”, kaže geoznanstvenik Yuxuan Chen sa Sveučilišta Wuhan u Kini.

Koristeći drugačiju statističku metodu od prethodnih istraživača, znanstvenik Chen i geolog Liu s Sveučilišta Missouri analizirali su tri najveća potresa u povijesti Sjeverne Amerike. Prvi se dogodio 1663. u kanadskom jugoistočnom Quebecu, drugi je zabilježen duž granice Missouri-Kentucky počevši 1811., dok je posljednji potres zahvatio Južnu Karolinu 1886. Sva tri područja smještena su unutar kontinenta, daleko od granica tektonskih ploča, ali i dalje doživljavaju naknadne potrese.

U popularnom nacionalnom parku pronađen ‘zombi’ jelen: ‘Zaraženi se ne boje ljudi’

Rasprave traju

Kako bi shvatili kako su ti stariji i noviji potresi povezani, istraživači su primijenili metodu ‘najbližeg susjeda’ na svoje podatke. Prema ovoj statističkoj metodi, ako su potresi preblizu u prostoru, vremenu i magnitudi da bi se smatrali neovisnim pozadinskim događajima, tada se pretpostavlja da je jedan izazvao drugi.

Istraživači su sugerirali mogućnost da potresi nakon potresa u geološki stabilnim područjima mogu trajati desetljećima ili čak stoljećima. Međutim, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila ova ideja.

Znanstvenici kažu da rasprava o tome jesu li suvremeni potresi pozadinska buka ili naknadni potresi može biti kompleksna i možda je kombinacija oba objašnjenja. Ovo istraživanje sugerira da bi moglo biti uobičajeno da stabilni kontinenti doživljavaju dugotrajne sekvence naknadnih potresa. Ipak, stručnjaci ostaju otvoreni za daljnju raspravu i istraživanje ovog pitanja.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.