Screenshot/Youtube

Znanstvenici otkrili skriveni krajolik na Zemlji: Ovo nam je područje slabije poznato od površine Marsa

Autor: Zlatko Govedić

Nepoznati drevni krajolik bio je skriven ispod istočnog antarktičkog ledenog pokrova najmanje 14 milijuna godina, a sada je otkriven zahvaljujući satelitskim podacima i zrakoplovima opremljenima radarom za prodiranje kroz led. Znanstvenici su koristili tehniku daljinskog istraživanja.

Daljinsko istraživanje (daljinsko pronicanje, teledetekcija, daljinska detekcija), metoda je prikupljanja informacija o nekom objektu ili fenomenu u većem ili manjem opsegu pomoću uređaja za snimanje ili istraživanje u realnom vremenu koji je bežičan ili nije u fizičkom ili bliskom kontaktu s objektom, tj. s pomoću zrakoplova, svemirske letjelice, satelita, bove ili broda.


Znanstvenici su tako mapirali područje površine 32.000 km², što je područje približno veličine Belgije. Otkrili su krajolik koji su formirale rijeke prije no što se kontinentalni sloj istočnog antarktičkog ledenog pokrova oblikovao, a taj krajolik bi nekada nalikovao brežuljcima i dolinama današnjeg Sjevernog Walesa.

Dinamika leda

“Zemlja ispod istočnog antarktičkog ledenog pokrova manje je poznata od površine Marsa i to je problem! Taj krajolik kontrolira način na koji se giba led na Antarktici i na koji bi mogao reagirati na prošle, sadašnje i buduće klimatske promjene.

Strašno otkriće u Zemljinoj stratosferi: ‘Ovo je zabrinjavajuće, ne znamo kako će to utjecati na život’

Očuvana priroda ovog krajolika čini ga posebno vrijednim. Rijetko je pronaći relativno nepromijenjene krajolike ispod kontinentalnog ledenog pokrova. Obično bi kretanje leda, kako se mijenja u veličini i kreće, istrošilo i oštetilo preostali krajolik”, objašnjava geograf i glavni autor studije Stewart Jamieson sa Sveučilišta u Durhamu (Engleska, UK).

Razumijevanje zašto je ovaj specifični drevni krajolik preživio većinom nepromijenjen moglo bi pomoći znanstvenicima da bolje predviđaju buduću dinamiku istočnog antarktičkog ledenog pokrova, koji sadrži ekvivalent otprilike 60 m potencijalnog rasta razine mora kako se planet zagrijava.
Posve drukčiji svijet

Klima na Zemlji kreće se prema temperaturama koje su bile karakteristične kada je ovaj krajolik vjerojatno nastao, prije 34 do 14 milijuna godina, kada su bile između 3 i 7 °C više nego danas.

Istočni antarktički ledeni pokrov prvi put se formirao prije otprilike 34 milijuna godina, ali vjerojatno se povremeno mijenjao po veličini, otkrivajući ponekad zemlju ispod sebe.

Stewart Jamieson/Neil Ross/Duncan Young/ICECAP

Jamieson je rekao da preživljavanje krajolika sugerira da su temperature na dnu ledenog pokrova bile iznimno niske i stabilne tijekom tih drevnih razdoblja, unatoč nekim periodima klimatskog zagrijavanja.

Razotkrivanje krajolika

Geofizički podaci koje su prikupili znanstvenici pružili su naznake o tome što se nalazi ispod 2 km debelog leda.

“Izmjerili smo vrlo male promjene u obliku vrha leda, i praktički, kada to pogledamo i iscrtamo, izgleda kao serija međusobno povezanih dolina koje moraju biti ispod ledenog pokrova. U osnovi vidimo duh tog krajolika s vrha”, zaključuje Jamieson.
Tim istraživača ne zna koje su biljke i životinje nekada mogle nastanjivati to područje, ali dokazi o rijekama ukazuju na prisutnost tekuće vode, što znači da je taj krajolik najvjerojatnije bio pod vegetacijom.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.