Foto: YouTube

Znanstvenici otkrili novu vrlo opaku vrstu kukca: Izgleda kao da je iz horora, a žrtve ostavlja u agoniji

Autor: H.B.

Ekspedicija znanstvenika s Državnog sveučilišta Utah otkrila je u Nacionalnom rezervatu Allpahuayo-Mishana u Peruu novi rod ose, koji je odmah privukao pažnju svojom neobičnom anatomijom i načinom lova.

Ova ose se ističu golemom glavom oblika badema i posebnim organom koji koriste za polaganje jaja u svoje domaćine. Njihove žrtve uključuju gusjenice, kornjaše i paukove. Otkriće je dobilo ime Capitojoppa amazonica, kombinirajući “capito”, što aludira na impresivno veliku glavu nalik vanzemaljcu, s imenom sličnog roda osa, “joppa”.


Capitojoppa amazonica spada u kategoriju “solitarnih endoparazitoida”, što znači da polažu svoja jaja unutar svojih domaćina i ubijaju ih kako se razvijaju. Iako se ose hrane različitim vrstama žrtava, uključujući gusjenice, kornjaše i paukove, majka C. amazonica neće položiti jaja u bilo koju dostupnu bubu.

Pažljivo biraju domaćina

Brandon Claridge, glavni autor studije i doktorski kandidat na Državnom sveučilištu Utah, objašnjava ovaj složeni proces. “Kada pronađe odgovarajućeg domaćina, ženka će nježno maženjem antenama procijeniti je li prikladan. Ako jest, koristi svoj organ za polaganje jaja, poznat kao jajopositor, kako bi položila jaje u domaćina.”

Nekad, majke ose C. amazonica koriste svoj organ za polaganje jaja i da bi se hranile. “Ženke će čak ubosti domaćina jajopositorom”, kaže Claridge, “i hraniti se bez polaganja jaja jer to pomaže u dobivanju hranjivih tvari potrebnih za razvoj jaja”.

Čovjek spustio kameru s broda u morske dubine: Pogledajte kakve je zastrašujuće prizore snimio

Ovo otkriće postignuto je pomoću velikih mrežastih zamki, sličnih šatorima, koje su postavljene kako bi prikupile uzorke raznolikog insektnog svijeta u rezervatu Allpahuayo-Mishana. Ovaj rezervat domaćin je različitim vrstama prašuma, uključujući sezonski poplavljene i izgrađene prašume, stvarajući idealno okruženje za otkrivanje fascinantnih stvorenja poput Capitojoppa amazonica.
Autor:H.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.