Foto: Unsplash

Znanstvenici otkrili neobičan način komunikacije ovih simpatičnih životinja: Pomiču grbu sala

Autor: B. D.

Beluga, odnosno bijeli kit, na glavi ima naslagu sala koju mogu pomicati. Znanstvenici vjeruju da bi taj dio tijela ove simpatične životinje mogao imati skrivenu funkciju.

Istraživači su počeli bilježiti različite “izraze” koje beluge u zatočeništvu mogu proizvesti pomicanjem svoje čeone grbe. Time ovi kitovi mogu usmjeriti valove zvuka koji im služe za eholokaciju.

Beluge mogu s pomoću mišića i vezivnog tkiva produžiti grbu tako da im pređe preko usana, spljoštiti ju dok im nije posve ravna uz lubanju, vertikalno ju podići u oblik kape, pa čaj je i zatresti da se ljulja poput želatine.

‘To je kao kad gledate pauna kako širi perje’

“To je očiti znak da žele pažnju”, tvrdi stručnjak za ponašanje životinja Justin Richard sa Sveučilišta Rhode Island u Kingstonu. “To je kao kad gledate pauna kako širi perje”, komentira Richard, a prenosi Science News.

Prije nego je postao znanstvenik, Richard je desetljeće radio kao trener beluga u Mystic akvariju u Connecticutu, gdje je postao svjestan da beluge sigurno komuniciraju na taj način.

Richard i njegovi kolege bilježili su interakcije četiri beluge u akvariju. Analizirali su pet različitih oblika grbe. Tijekom interakcije beluge su u prosijeku dvaput promijenili oblik grbe svake minute. Znanstvenici još ne znaju mijenjaju li beluge namjerno oblik grbe, ili je to jednostavno prirodna reakcija na njihovo raspoloženje, međutim u 93 posto slučajeva beluge mijenjaju oblik grbe samo kad je drugi kit u blizini, što je pokazatelj da je to način komunikacije.
Foto: Unsplash

Pet različitih oblika grbe

Znanstvenici su zaključili da je vitlanje grbom očito znak udvaranja, ali za druge promijene njenog oblika još nisu sigurni. Isti tim znanstvenika proučavao je i veću populaciju beluga u zatočeništvu u MarineLand parku u Kanadi gdje je čak 51 jedinka. Ondje su kitovi komunicirali na isti način.

U Jadranu ulovljena zanimljiva vrsta morskog pas: U nekim slučajevima mogu biti opasni za ljude
Komunikacija beluga na ovaj način još nije zabilježena u divljini. Znanstvenici su svakom obliku grbe pridružili opisnu riječ kako bi se lakše mogli referencirati na njih. Tako je “jezik beluga” dobio četiri izraza, plosnato, dizanje, stiskanje, guranje i vitlanje. Komparativna psihologinja Malin Lilley s Sveučilišta A&M u Texasu rekla je da je takva nomenklatura jako korisna, ali i cool.

Osim što komuniciraju oblikovanjem masnog tkiva, beluge komuniciraju i vokalno. Ovi kitovi gotovo stalno fućkaju, piskaju, klikću i cvrkuću i zato su dobili nadimak “morski kanarinci”.

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.