Foto: Pixabay

Znanstvenici otkrili kako prepoznati psihopata: Dobro pogledajte što radi s očima

Autor: Zlatko Govedić

Zamislite da postoji suptilan način da otkrijete je li stranac koji sjedi pored vas u autobusu psihopat. Čini se da zaista postoji dobro istražen način da to saznate, a vjerojatno ne bi ni trajalo predugo.

Prije svega, važno je definirati “psihopatiju“. Stručnjaci ju definiraju kao “empirijski konstrukt emocionalno-interpersonalne i socijalno-devijantne dimenzije s istaknutim oštećenim emocionalnim funkcioniranjem pojedinca, pri čemu je omogućeno pouzdano predviđanje recidivizma među kriminalnom populacijom”.

S druge strane, antisocijalni poremećaj ličnosti sveobuhvatan je model neprihvatljivog ponašanja koji se prvenstveno odnosi na socijalnu disfunkciju pojedinca. Drugim riječima, psihopati se smatraju osobama koje imaju teži oblik antisocijalnog poremećaja ličnosti. Dakle, ne brinite ako se osjećate malo nelagodno u društvu novih ljudi. To ne znači da ste serijski ubojica.

Foto: Pixabay

Fizički dokazi emocionalnog deficita

Studija britanskih znanstvenika iz 2018. navodno je sastavio test za otkrivanje psihopata. To su postigli proučavanjem učinaka grafika i neugodnih slika na ljude koji su psihopati i počinitelji kaznenih djela.

“Naši nalazi pružaju fizičke dokaze emocionalnog deficita koji je zajednički psihopatskim počiniteljima”, tvrdi psiholog i voditelj studije Dan Burley sa Sveučilišta u Cardiffu (Wales, UK).

Proučavajući slike koje uključuju razne audio i vizualne materijale, istraživači su primijetili suptilnu razliku u reakcijama očiju.

Oči psihopatskih počinitelja nisu pokazale širenje zjenica, dok su oči nepsihopatskih počinitelja pokazale širenje.
“Zjenica je dugo poznata kao pokazatelj reakcije osobe. Igrači kartaških igara naučili su pozorno gledati oči svojih protivnika kako bi ocijenili imaju li dobre karte, a mnogi pametni prodavači znaju povećati cijenu ako vaše oči otkriju oduševljenje njihovim proizvodom”, objašnjava Burley i nastavlja:

“Isto tako, zjenica se obično proširuje kada nas slika šokira ili uplaši. Činjenica da je ta normalna fiziološka reakcija na prijetnju smanjena kod psihopatskih počinitelja pruža nam očigledni fizički marker za ovaj uvjet”.

OTAC UBIO TRENERA JER MU JE SILOVAO SINA: Tata uzeo pravdu u svoje ruke i pred policijom ga likvidirao
Ne treba vam skupa oprema

Klinička i forenzička psihologinja Nicola Gray sa Sveučilišta u Swanseau (Wales, UK) koja je pružila klinički nadzor za projekt, dodala je: “Ovo je jedan od prvih puta da imamo objektivne, fiziološke dokaze o emocionalnom deficitu koji leži u osnovi ponašanja počinitelja psihopatije, a koji ne ovisi o invazivnim metodama ili skupoj opremi.

Nadam se da ćemo moći razviti ovu metodologiju kako bismo pomogli u kliničkoj procjeni i intervenciji u populacijama počinitelja”.

“Mnogi psihopatski počinitelji izgledaju hrabro, samouvjereno i mogu djelovati bez emocija. Lakše je djelovati hrabro ako nemate osjećaj straha i biti bez emocija ako nema emocija koje bi ometale čin”, zaključuje psiholog Robert Snowden sa Sveučilišta u Cardiffu, koji je nadgledao istraživanje.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.