Foto: Villena Museum

Znanstvenici ostali osupnuti: U drevnom blagu pronađena dva misteriozna predmeta

Autor: Dnevno.hr

Usred drevnog blaga znanstvenici su pronašli i nekoliko čudnih ukrasa, načinjenih od metala koji nije sa Zemlje. Naime, čini se da su narukvica i šuplja polukugla ukrašena zlatom iskovane od željeza s meteorita.

Blago iz Villene, koje se sastoji od 66 uglavnom zlatnih predmeta, otkriveno je prije više od 60 godina (1963.) u Alicanteu u Španjolskoj i od tada se smatra jednim od najvažnijih primjera zlatarstva brončanog doba.

Međutim, stručnjacima je zbog dva predmeta bilo pomalo teško odrediti starost zbirke. Mala, šuplja hemisfera, koja je vjerojatno krasila dio žezla ili mača, i jedna narukvica izgledale su kao da su napravljene od željeza te kao da ne pripadaju brončanom dobu, piše Science Alert.

Foto: Villena Museum

Najpoznatiji od drevnih artefakata

Naime, željezno doba je na Pirinejskom poluotoku počelo oko 850. godine prije Krista, a zlatni komadi u blagu potječu između 1500. i 1200. godine prije Krista. Zato su ovi predmeti od željeza predstavljali svojevrsnu zagonetku. Iako željezo na našem planetu ne dolazi samo iz željezne rude, već može stići i iz svemira., postoji niz drevnih artefakata od željeza koji datiraju prije željeznog doba. Najpoznatiji među njima vjerojatno je bodež faraona Tutankamona koji je iskovan od željeza iz meteorita.

No, znanstvenici mogu razaznati koje željezo stiže s našeg planeta, a koje iz svemirskih dubina. Željezo iz meteorita sadrži puno više nikla od željeza sa Zemlje. Stoga su stručnjaci zatražili dozvolu od Gradskog arheološkog muzeja Villena, u kojem se nalazi zbirka, za testiranje ova dva neobična predmeta.

Foto: Villena Museum

Meteoritsko željezo

Tako su pomoću masene spektrometrije (tehnika kojom se analiziraju molekule na temelju njihove mase) odredili njihov sastav i unatoč visokom stupnju korozije ustanovili da su polukugla i narukvica vrlo vjerojatno izrađene od meteoritskog željeza.

Budući da su predmeti jako korodirani, rezultati nisu konačni. No, postoje novije, neinvazivne tehnike koje bi u budućnosti mogle poduprijeti rezultate analize. Time bismo riješili misterij starosti zbirke – svi predmeti su napravljeni otprilike u istom razdoblju, oko 1400. do 1200. godine prije Krista, s time da neki u sebi skrivaju materijal koji nije stigao sa Zemlje.
Istraživanje naziva Hierro meteorítico en el Tesoro de Villena objavljeno je u časopisu Trabajos de Prehistoria.

(VIDEO) Otkriven najudaljeniji kvazar u svemiru: Astronomi nemaju objašnjenje za neke njegove osobitosti!
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.