Foto: Paun Paunovic / CROPIX

Znanstvenici objavili podatke koji plaše: ‘Ovako nešto se nije dogodilo tisućama godina’

Autor: F.F

Nova studija objavljena u časopisu Nature otkriva da je prošlogodišnje ljeto na sjevernoj polutki obilježeno kao najtoplije u posljednjih 2000 godina. Znanstvenici su koristili podatke o godovima drveća kako bi rekonstruirali temperature prije pojave modernih mjernih uređaja.

Prema njihovim konzervativnim procjenama, ljeto 2023. bilo je najmanje 0,5 Celzijevih stupnjeva toplije od najtoplijeg ljeta zabilježenog u tom 2000-godišnjem razdoblju. To je ukazalo na kontinuirani trend rasta temperatura tijekom godina, s 25 od posljednjih 28 godina koje su bile toplije od bilo kojeg ljeta prije početka modernog praćenja temperatura.

Glavni autor studije, Jan Esper, istaknuo je da ovaj trend ne bi trebao iznenaditi jer je posljedica povećane razine stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim aktivnostima, što rezultira globalnim zagrijavanjem.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

‘Ne čudi’

“Za mene je to nastavak svega onoga što smo započeli ispuštanjem stakleničkih plinova koji uzrokuju globalno zatopljenje”, pojasnio je Esper, inače profesor klimatologije na njemačkom Sveučilištu Johannesa Gutenberga.

Znanstvenici su analizirali podatke o godovima drveća s različitih mjesta diljem zapadne polutke kako bi rekonstruirali globalne temperature od prvog stoljeća naše ere do 1850. godine, kada su počeli moderni instrumenti za mjerenje temperature.

Kuća u BIH nasmijala korisnike društvenih mreža: ‘Izgleda kao bakin televizor’
Prema njihovim procjenama, ljeto 2023. bilo je najmanje 0,5 Celzijevih stupnjeva toplije od najtoplijeg ljeta na sjevernoj polutki u tom povijesnom razdoblju, koje se dogodilo 246. godine. Uspoređujući s prosječnim temperaturama, ta je razlika iznosila čak 1,19 stupnjeva Celzijusa.

Max Torbenson, koautor studije, novinarima je poručio kako je 25 od posljednjih 28 godina premašen rekord ljetnih maksimuma iz 246., tada najtoplije godine prije modernih temperaturnih rekorda.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.