Foto: Pexels

Znanstvenici objavili iznenađujuće podatke o pomrčini Sunca: Došli do alarmantnog zaključka

Autor: F.F

Uzbuđenje raste uoči nadolazeće pomrčine Sunca u travnju. Već od 2017. godine, dijelovi Sjedinjenih Američkih Država nisu imali priliku svjedočiti potpunoj pomrčini Sunca, a prije toga, takav događaj nije se dogodio od 1979. godine. Ako vremenski uvjeti budu povoljni, prvo mjesto koje će biti zahvaćeno potpunom pomrčinom bit će pacifička obala Meksika.

Kada Mjesec prekrije Sunce, potpuno ga blokirajući za neke sretne promatrače na Zemlji, prvi će biti ti sretnici. Nakon toga, područje od Teksasa do Mainea, pa čak i atlantska obala Newfoundlanda u Kanadi, bit će obavijeno jezivom tamom koja podsjeća ljude na kretanje Zemlje – mali kameni planet koji juri kroz svemir u složenom plesu s ostalim nebeskim tijelima – na način koji rijetko doživljavaju.

Osjećaj potpune pomrčine i buka koja oko nje nastaje može izazvati kaos čak i među vozačima: nova istraživanja pokazuju porast smrtonosnih prometnih nesreća u SAD-u tijekom pomrčine Sunca 2017. godine, piše Science Alert.

Foto: Pexels

Svi su htjeli vidjeti fenomen

Procjenjuje se da je oko 20 milijuna ljudi napustilo svoje domove u SAD-u kako bi promatralo nestanak Sunca te godine. To je rezultiralo gužvama na cestama koje vode prema i od mjesta potpune pomrčine. Na nekim međudržavnim cestama promet je bio zagušen čak i do 13 sati nakon što je događaj završio, a sve se to dogodilo u manje od tri minute na bilo kojem mjestu.

Slične prometne gužve očekuju se diljem Sjeverne Amerike za nadolazeći događaj u travnju, a najveće kašnjenje u putovanju očekuje se nakon pomrčine kada svi krenu kući. Zabrinuti za sigurnost ljudi, dva kanadska liječnika koji proučavaju ozljede u prometu, Donald Redelmeier sa Sveučilišta u Torontu i John Staples sa Sveučilišta British Columbia, analizirali su broj smrtonosnih prometnih nesreća koje su se dogodile oko pomrčine 2017. godine.

Hoćemo li moći kontrolirati umjetnu superinteligenciju? Stručnjaci objasnili zašto to neće biti moguće!
Koristeći nacionalni registar prometnih nesreća sa smrtnim ishodom u SAD-u, par je proučio incidente sa smrtnim ishodom koji su se dogodili na javnim cestama tijekom trodnevnog razdoblja usredotočenog na pomrčinu 21. kolovoza 2017. godine. Uspoređujući ta tri dana s tjednom prije i poslije događaja, uz kontrolu dana u tjednu, otkrili su da su smrtonosne nesreće porasle za oko 30 posto tijekom vremena pomrčine.

Primjerice, prosječno je svakih 25 minuta zabilježena jedna smrtna nesreća, dok je jedna smrtna nesreća bila zabilježena svakih 95 minuta. Relativni rizik od smrtonosne nesreće bio je 70 posto veći od uobičajenog za mlade vozače i 40 posto veći nego inače. Izgledi da ćete biti u ozbiljnoj, ali ne i smrtonosnoj prometnoj nesreći također su bili dvostruko veći oko pomrčine.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.