Foto: Unsplash

Znanstvenici nisu mogli crpiti skupe elemente iz tla: Pomogla im je otpadna ljuska jajeta

Autor: Zlatko Govedić

Tim znanstvenika s Trinity Collegea na Sveučilištu u Dublinu (Irska) osmislio je jeftinu i održivu metodu za ekstrakciju rijetkih zemnih elemenata (REE) s pomoću otpadnih ljuski jajeta.

Taj inovativni pristup obećava da će osigurati osnovne materijale potrebne za tehnologije zelene energije, kao što su hibridna i električna vozila i vjetroturbine. Naime, REE su ključni za održivost prijelaza na zelenu energiju.

Međutim, njih je teško ekstrahirati zbog niskih koncentracija i složenosti njihova odvajanja od ostalih elemenata. Sadašnje metode ekstrakcije su skupe, energetski intenzivne i štetne za okoliš.

Ilustracija: Sveučilište u Dublinu

Održivo rješenje

Irski znanstvenici testirali su novi proces koji koristi otpadne ljuske kokošjih jaja. “Ova studija predstavlja moguću inovativnu uporabu otpadnog materijala koja ne samo da nudi održivo rješenje za problem crpljenja rijetkih zemnih elemenata, već je i usklađena s načelima kružnog gospodarstva i valorizacije otpada”, tvrdi geolog Rémi Rateau, glavni autor studije.

Istraživači su otpadne ljuske jaja stavili u otopine REE i zagrijavali ih na temperaturama između 25 i 205 °C do tri mjeseca. Primijetili su da se REE difundiraju u ljuske jajeta duž granica kalcijevog karbonata (kalcita) i organske matrice, koja uključuje proteine ​​blisko povezane s vanjskom ljuskom.

Na višim temperaturama, REE su formirali nove minerale na površini ljuske jajeta. Kozoit se pojavio na 90 °C kada se kalcit počeo otapati. Na 165 °C kalcit se potpuno otopio te je ostao polikristalni kozoit. Na 205 °C kozoit je postupno zamijenjen bastnezitom, stabilnim mineralom rijetke zemlje koji se koristi za ekstrakciju REE.

Japanska tvrtka zapanjila svijet: ‘Izgradit ćemo toranj visok 36.000 kilometara’
Obećavajući iskorak

Rijetki zemni elementi nazivaju se još i “rijetke zemlje” jer su prvo bili izolirani u Engleskoj kao oksidirani minerali, a u to vrijeme (druga polovica 18. st.) engleska riječ za “mineral” bila je “earth” (zemlja).

Taj proces, opisan kao jednostavan, jeftin i ekološki prihvatljiv, mogao bi značajno utjecati na opskrbni lanac REE, zadovoljavajući sve veću potražnju kako se svijet pomiče prema zelenijim energetskim tehnologijama.
“Pretvarajući otpad od ljuske jaja u vrijedan resurs za obnavljanje rijetkih zemnih elemenata, rješavamo kritične ekološke probleme povezane s tradicionalnim metodama ekstrakcije i pridonosimo razvoju zelenijih tehnologija”, objašnjava Juan Diego Rodríguez-Blanco, glavni istraživač studije.

Takav napredak nudi obećavajući iskorak prema održivom korištenju resursa i napretku zelene energetske infrastrukture.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.