Pixabay

ZNANSTVENICI NA RUBU OTKRIĆA: Napokon ćemo putovati kroz vrijeme

Autor: Dnevno.hr

Crne rupe su među najtajnovitijim mjestima u svemiru. To su mjesta koja imaju toliko veliku gravitacijsku silu da čak ni svjetlost ne može pobjeći od njih. Prema Einsteinovoj teoriji opće relativnosti, u njihovom središtu leži singularnost, mjesto gdje se mnoštvo zvijezda razbije u volumen s nultom veličinom. Astronomi i fizičari teoriju već dugo smatraju netočnom.. Možda smo upotpunosti pogrešno shvatili njihovu prirodu i kako izgledaju u sredini.

Rub Einsteinove fizike
Ako objekt s masom nema veličinu, onda ima beskonačnu gustoću. I dok istraživači bacaju riječ “beskonačnost”, takve beskonačnosti ne postoje u prirodi. Umjesto toga, kada naiđete na beskonačnost u stvarnoj, fizičkoj, znanstvenoj situaciji, ono što stvarno znači jest da ste gurnuli matematiku izvan područja u kojoj se primjenjuju. Trebate novu matematiku.

Lako je dati točan primjer. Newtonov zakon o gravitaciji kaže da se snaga gravitacijske atrakcije mijenja kao jedna iznad udaljenosti između dva objekta. Dakle, ako ste dobili loptu koja se nalazi daleko od Zemlje, doživjet će određenu težinu. Zatim, kako ste ga približili Zemlji, težina bi se povećala. Uzimajući tu jednadžbu, kada ste stavili objekt blizu središta Zemlje, trebala bi doživjeti beskonačnu silu. Ali neće..

Umjesto toga, dok se objekt dovodi blizu površine Zemlje, Newtonov jednostavni zakon gravitacije više se ne primjenjuje. Morate uzeti u obzir stvarnu raspodjelu Zemljine mase, a to znači da morate koristiti različite i složenije jednadžbe koje predviđaju drugačije ponašanje. Slično tome, dok Einsteinova teorija opće relativnosti predviđa da singularnost beskrajne gustoće postoji u središtu crnih rupa, to ne može biti istinito. Na vrlo malim veličinama mora se pojaviti nova teorija gravitacije, generičko zvana kvantna gravitacija.

Naziv kvantna gravitacija jednostavno znači “gravitacija na najmanjim mjerilima”, ali izraz ne podrazumijeva određenu teoriju. Međutim, napravljeni su određeni teorijski prijedlozi koji bi opisalo gravitaciju kao što je to u mikrokozmosu. Jedan prijedlog naziva se kvantna gravitacija petlje.

Kvantna gravitacija petlje dobro je definirana matematički, a izražava tkivo svemirskog vremena kao rešetke spin mreža koje se s vremenom razvijaju. Spin mreže su samo matematička formulacija koja opisuje djelovanje čestica i polja. S praktičnijeg gledišta kvantna gravitacija petlje predviđa da se prostor-vrijeme kvantizira, uz najmanju moguću jedinicu ili komad prostora i vremena, iza koje se prostor-vrijeme ne može dalje podijeliti.

Kvantna gravitacija petlje je teška matematička teorija koja se oduprla izradi testiranih predviđanja unutar crnih rupa. Međutim, znanstvenici na državnom sveučilištu u Pennsylvaniji i Louisiani primijenili su kvantnu gravitaciju u središtu crnih rupa. Tvrde da rezultat nije singularnost.

Njihov izračun predviđa da su prostor i vrijeme vrlo snažno zakrivljeni u blizini središta crne rupe. Rezultat je bijela rupa.

Bijela rupa je poput crne rupe u obrnutom smjeru, što znači da za razliku od crne rupe, koja privlači materiju, bijela rupa tjera materiju van.

Postoji možda još jedan način da zamislite što znanstvenici predviđaju. Dobro je poznato da se u snažnim gravitacijskim područjima vrijeme usporava. A crne rupe sadrže najjača gravitacijska polja u svemiru. Zbog toga jedno moguće tumačenje ovog novog djela jest da materija pada u crnu rupu, a zatim vrati masu natrag kroz kozmos. Budući da je vrijeme tako sporo u blizini središta crne rupe, taj proces jednostavno uzima ogromnu količinu vremena. Ako su istraživači točni, u dalekoj budućnosti, tamo gdje su sada crne rupe materija će eruptirati van u kozmos.

Kao i uvijek u teorijskoj znanosti, postoje mnoge zanimljive i provokativne ideje koje jednostavno nisu istinite, i to može biti jedan od njih. Stoga je važno vidjeti postoji li eksperimentalna podrška teorijskim idejama poput ovih.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.