Foto: Screenshot/YouTube, Pexels

Znanstvenici iznijeli zanimljivu teoriju o dinosaurima: Gotovo je nevjerojatno što tvrde

Autor: F.F

Iako su dinosauri izumrli prije više od 65 milijuna godina, znanstvenici sugeriraju da bi možda mogli preživjeti kao oblik života na drugim planetima. Studija objavljena u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society istražuje mogućnost da bi dinosauri mogli postojati na udaljenim planetima i kako bismo ih eventualno mogli otkriti. Znanstvenici smatraju da bi pod određenim uvjetima dinosauri navodno mogli živjeti – ali ne više na Zemlji.

Istraživanje predlaže da bi proučavanje spojeva koji nisu trenutno prisutni na Zemlji, ali su postojali u doba dinosaura, moglo pružiti neke značajne rezultate. Ključni element koji bi mogao otključati ovo potencijalno revolucionarno otkriće je razina kisika. Sadašnje razine kisika na Zemlji iznose oko 21 posto, dok su u doba dinosaura bile više i dosegle su 30 posto. Prema studiji, ove više razine kisika mogle su omogućiti dinosaurima da cvjetaju i dominiraju planetom tijekom milijuna godina, piše Indy100.

Ako bi se slične razine kisika pronašle na drugim planetima, to bi moglo stvoriti uvjete pogodne za postojanje vanzemaljskih oblika života poput dinosaurusa.

Pogledajte kako izgleda najstrašnije biće oceana: ‘Više nikada ne idem u more’

Postoji šansa

Koautorica studije, Lisa Kaltenegger, izjavila je: “Svjetlosni otisak prsta moderne Zemlje bio je naša polazna točka za identifikaciju potencijalno naseljivih planeta, ali postojalo je razdoblje kada je ovaj otisak prsta bio još izraženiji – bolji u otkrivanju znakova života.” Ona dodaje da to pruža nadu u lakše otkrivanje tragova života, uključujući i složeniji oblik, negdje drugdje u svemiru.

Jedan od ključnih pokazatelja koji bi mogao otkriti prisutnost dinosaura na drugim planetima su tragovi fanerozoika, perioda u kojem su uvjeti omogućili razvoj složenijih oblika života od mikroba i spužvi. Rebecca Payne sa Sveučilišta Cornell, glavna autorica studije, ističe: “Fanerozoik čini samo posljednjih 12 posto Zemljine povijesti, ali obuhvaća gotovo cijelo razdoblje kada je život postao složeniji od mikroba i spužvi. Ovi “lagani otisci prstiju” su ono što bismo tražili negdje drugdje ako tragamo za nečim naprednijim od jednostaničnih organizama.”
Ako znanstvenici uspiju pronaći slične uvjete na drugim planetima, postoji mogućnost da otkriju dinosaure koji nikada nisu bili identificirani na Zemlji. Kaltenegger izražava nadu da će otkriće planeta s višim razinama kisika olakšati potragu za životom, te dodaje: “Tko zna, možda postoje drugi dinosauri koji čekaju da budu pronađeni.”
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.