Kulturni turizam

ZNANSTVENI FENOMEN ILI VJERSKO ČUDO? Tko su misteriozne vodnjanske mumije

Autor: dnevno.hr

U crkvi Sv. Blaža u Vodnjanu nalazi se znanstveni fenomen, čudo zbog kojeg​a​ tisuće posjetitelja hodočasti u ovaj ​maleni ​istarski gradić​ blizu Pule

Tijela ​Svete Nikoloze Burse, Ivana Olinija i Leona Bembe, zbunjuju i fasciniraju znanstvenike koji još ne mogu objasniti kako su ove mumije ostale u potpunosti očuvane.

Naime, iako se nakon smrti organi raspadnu unutar nekoliko mjeseci, kod ovih svetaca to nije slučaj. Tijela nisu bila balzamirana, niti hermetički zatvorena – a unatoč tome ostala su netaknuta.

Najviše je očuvano tijelo ​svete Nikoloze, koja je preminula još 1512. godine. Ona se smatra najočuvanijom mumijom u Europi, a zbog legenda prema koj​ima je ova redovnica uspijevala izliječiti bolesne i danas mnogi vjernici dolaze pronaći izlječenje u crkvu Sv. Blaža.

istra.net

Ivana Olinija, drugu mumiju, zvali su “živim čudom”. Brinuo se o umirućima zbog čega je prozvan svecem još za života. Nakon nekoliko čudesnih ozdravljenja, tijelo pokopano 1300. godine je otkopano. I ono je bilo očuvano​ u cijelosti​.

Zadnja očuvana mumija pripadala je Leonu Bembou. Kapelan na dvoru preminuo je 1188., a najpoznatije čudo s kojim ga se povezuje je trenutak kada je slijepa djevojka, Katarina Franconellis, progledala na njegovom grobu. Nakon što su se ozdravljenja nastavila, tijelo je ekshumirano.

Crkva koja skriva tajne ovog znanstveni fenomena sjedište je najveće zbirke kršćanskih relikvija. Naime, da bi zaštitio zbirku od uništenja tijekom invazije postrojba Napoleona Bonapartea, Gaetano Gresler je sklonio zbirku relikvija iz mjesta pokraj Venecije u Italiji, u Vodnjan godine 1817. Time je Vodnjan nakon Vatikana vjerojatno mjesto s najviše relikvija u Europi.

Jesu li sačuvani organi troje svetaca samo neriješeno znanstveno pitanje​,​
ili je riječ o vjerskom čudu, ostaje nam vidjeti. U svakom slučaju, crkva svetog Blaža i dalje će privlačiti vjernike koji traže utočište, ozdravljenje ili odgovore na pitanja koja tek trebaju biti odgovorena.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.