Pixabay

Znanstvena teorija šokirala svijet: Zar je Mjesec bio poput krafne?!

Autor: dnevno.hr

'Mjesec se formira unutar isparene Zemlje na temperaturi od četiri do šest tisuća stupnjeva celzijusa i pritisaka desetaka atmosfera,' izjavio je Lock

Vjerojatno ne postoji osoba na Zemlji koja barem jednom nije gledala nebo i divila se Mjesecu. Stoljećima je nadahnuće umjetnicima, a brojna ‘magična’ svojstva daju se upravo Mjesecu. Međutim, jedno pitanje uvijek se povlači s Mjesecom, a to je kako je nastao.

Nova teorija o nastanku Mjeseca jednostavno je zaprepastila i znanstveni svijet.

Naime, smatraju kako je Mjesec nastao formiranjem unutar divovskog oblaka uništenog kamena koji se konačno zgusnuo na Zemlji. Mjesec je, prema njima, bio zarobljen Zemljinom gravitacijom prije nekoliko milijardi godina. Jedna od alternativnih teorija koja se pojavila tvrdi kako su se Zemlja i Mjesec formirali zajedno kao binarni sustav unutar Sunčevog protoplanetarnog diska.

No prevladavajuća teorija za podrijetlo Mjeseca, ipak, sugerira kako je objekt veličine Mars, nazvan Theia, ‘uletio’ u mladu inačicu Zemlje prije oko 4,5 milijarde godina. Sudar tijela bacio je  tone rastaljenih stijena i metala u Zemljinu orbitu. Naposljetku, sve se to zbližilo, formirajući Mjesec. Istraživanje iz 2014. pokazalo je kako su tragovi drugog tijela otkriveni u lunarnim uzorcima, što još više podupire hipotezu.

Nova teorija

Problem se nalazi u tome što iako su određene kemijske karakteristike Mjeseca i Zemlje vrlo slične, postoje neke važne razlike. Istraživači na Kalifornijskom sveučilištu-Davis i na Harvardu postavili su novu teoriju lunarne formacije koja odgovara točnom obrascu Mjesečevog sastava. Novi članak koji je proizašlo iz istraživanja koji je vodila astronomkinja UC Davis Sarah Stewart, objavljen je u Journal of Geophysical Research: Planets.

Njihova teorija uključuje sasvim novu vrstu astronomskog objekta nazvanu sinestiju. Riječ je amalgamu “syn”, što znači “zajedno”, i “Hestia”, grčka božica arhitekture. Ideja je prvi put predložena 2017. i to od strane Stewarta i Simon Locka sa Sveučilišta Harvard, koji je ko-autor nove studije.

Sintestija se događa kada se mladi objekti veličine planeta raspadaju jedan na drugi, stvarajući brzo rotirajuću masu rastaljenog i isparavanja stijene. Značajni dijelovi ovog hlapljivog oblaka kruže oko sebe, a ispušta se u objekt koji izgleda poput goleme krafne koji lebdi u svemiru. Sinestija traje samo oko 100 do 200 godina, brzo se smanjuje jer gubi toplinu. Parna stijena se najprije kondenzira u tekućinu, a potom u rastaljen planet.

“Sinestija je astronomsko tijelo koje prelazi granicu rotacije planeta”, rekao je Stewart Gizmodo. “Sinestije su stvorene visokom energijom i visokim kutnim momentom divovskog utjecaja.”

Stewart i Lock tvrde da je Zemlja, a možda i mnogi drugi kameni planeti, nastala na ovaj način. Važno je napomenuti kako je ovo hipotetska teorija, ali modeli kojima upravljaju istraživači i koji im služe kao svojevrsni dokaz sugeriraju mogućnost navedene teorije

Prema ovim najnovijim istraživanjima, Mjesec se možda stvorio unutar sinestije Zemlje. Nakon sudara i formiranja sintestije, u njemu se formira “sjeme” od komadića rastopljene stijene. Kako se sinestija Zemlje počela skupljati, isparena silikatna stijena počela je kišiti na proto Mjesecu. Naposljetku, Mjesec se pojavio kao diskretan nebeski predmet, koji je vodio svoju atmosferu stijene.

“Naš model počinje sudarom koji stvara sinestiju”, rekao je Lock u priopćenju. “Mjesec se formira unutar isparene Zemlje na temperaturi od četiri do šest tisuća stupnjeva celzijusa i pritisaka desetaka atmosfera.”

To objašnjava zašto Mjesec i Zemlja dijele određene značajke, uključujući nevjerojatno slične geokemijske osobine i izotope. No, također objašnjava zašto Mjesecu nedostaju određeni elementi, uključujući hlapljivi elementi kao što su kalij, natrij i cink. Mjesec je izgubio svoje lako isparavane elemente zbog ekstremnih temperatura nastalih u sinestiji, što objašnjava njegov poseban sastav.

“Naš novi model predviđa raspon tlaka i temperature za okolinu stijene pare oko rastućeg Mjeseca. Naš se model može testirati budućim izračunima elementarnog i izotopnog sastava Mjeseca koji se stvara pod tim uvjetima “, rekla je Stewart. “Predviđamo obilje nekoliko umjereno nestabilnih elemenata u ovom radu, no ti izračuni trebaju biti prošireni na više elemenata i potaknuti preciznije mjerenje sastava Mjeseca.”

Potrebno je reći da je ovo vrlo teorijsko objašnjenje, te kako su potrebna daljnja ispitivanja teorije koje su dali stručnjaci Stewart i Locke. Astronomi još trebaju dokazati da su sinestije zapravo moguće prije nego što mogu tvrditi da stvaraju prirodne satelite.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.