Ilustracija

ZNANOST NA NOVOJ PREKRETNICI: Kad umjetna inteligencija predviđa događaje u svemiru!

Autor: Zlatko Govedić

Da bismo razumjeli svemir, neophodno je da razumjeti organizaciju planetarni sustavi jer postoje stabilne i nestabilne konfiguracije, a biti nestabilan znači biti podložan sudaru s nekim drugim nebeskim tijelom.

Odvajanje stabilnih od nestabilnih konfiguracije iznimno je težak problem jer astronomi moraju izračunati putanje svih planeta u okviru nekog sustava, i to u vremenskom rasponu od njihova nastanka do danas, što se mjeri u milijardama godina. S tim problemom orbitalne stabilnosti znanstvenici se bore još od Isaaca Newtona, pa iako je ta borba pridonijela mnogim matematičkim otkrićima, nitko dosad nije uspio teoretski predvidjeti ponašanje neke planetarne konfiguracije koja bi se smatrala stabilnom, pišu strani mediji.

Pogledajte kako izgleda Hrvatska iz svemira… NASA objavila fotografije

Prednost koju imaju moderni astronomi jesu superračunala pa su znanstvenici došli i do toga da pojednostavljene modele dinamičkih interakcija planeta kombiniraju s metodama strojnog učenja. To im omogućava da se velik broj nestabilnih konfiguracija brzo eliminiraju te da se kalkulacije koje bi potrajale danima, čak i mjesecima, obave za nekoliko minuta.

Nova će metoda pružiti jasniji pogled na orbitalne arhitekture koje su u vezi s planetarnim sustavima koji su daleko od našeg, što je značajno jer su u posljednjih 25 godina znanstvenici detektirali više od četiri tisuće planeta koji kruže oko drugih zvijezda, a mnoge su od njih dio multiplanetarnih sustava.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.