fbpx
Screenshot/Youtube

ZNAMO LI NAPOKON ŠTO SU ZAPRAVO NLO-i? The New York Times objavio anonimne izjave dužnosnika Pentagona

Autor: Zlatko Govedić

Prema nekoliko dužnosnika američkog Ministarstva obrane koji su prošli tjedan dali anonimne izjave za američke medije, mnoga nedavna viđenja neidentificiranih zračnih fenomena (NZF) vjerojatno su samo opažanja stranih operacija nadzora ili slučajni objekti u zraku, kao što su vremenski baloni.

Nekoliko NZF incidenata službeno je identificirano kao “relativno obični” kineski nadzorni dronovi, rekli su anonimni dužnosnici.

Kina je ranije ukrala planove za napredne američke borbene zrakoplove i zanima ju kako SAD obučava svoje pilote, dodali su dužnosnici Ministarstva obrane.


Ostali NZF-ovi, koje su registrirali vojni zrakoplovi, bili su objekti u zraku koji se kreću na način koji naizgled prkosi fizici. Najvjerojatnije je riječ o optičkim iluzijama. To uključuje i famoznu snimku “GOFAST“, koju je napravio zrakoplov američke mornarice te je procurio u medije 2018. godine.

“U mnogim slučajevima, promatrani fenomeni klasificirani su kao ‘neidentificirani’ jednostavno zato što senzori nisu mogli prikupiti dovoljno informacija za pozitivnu atribuciju. Radimo na ublažavanju tih nedostataka za budućnost i osiguranju da imamo dovoljno podataka za analiziranje”, kaže Sue Gough, glasnogovornica američkog Ministarstva obrane (Pentagona).

Povjerljivo izvješće o NZF-ovima koje su ovaj tjedan obavještajne agencije Ministarstva obrane dostavile Kongresu vjerojatno uključuje nalaze o kojima je izvijestio The Times. Novo izvješće dodaje nove detalje slučajevima opisanim u dokumentu koji su dužnosnici javno objavili u lipnju 2021., opisujući 144 navodna NZF incidenta koje je prijavilo osoblje američke vlade između 2004. i 2021. godine.

Dok ministarstvo nastavlja istragu o NZF-ovima, NASA je također pokrenula neovisni tim za proučavanje tih fenomena, koji će raditi od listopada 2022. do sredine 2023. godine.

Prema NASA-i, tim će se usredotočiti na prikupljanje i analizu što je više moguće podataka o NZF-ovima, kako bi se razvile nove metode za identifikaciju takvih fenomena na američkom nebu.
Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.